Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommor... året runt

För Martin Nielsen, som är innehavare av trädgårdsmästeriet Vallø Blomster, är blommorna en mycket viktig del av livet. Trädgårdsmästeriet är alltid fyllt med blommande växter, oavsett om det är vår eller sommar, höst eller vinter.

De flesta trädgårdsmästerier har numera valt att specialisera sig på produktion av en eller två växter. Fast inte Martin Nielsen på trädgårdsmästeriet Vallø Blomster. Han har valt att låta årstidernas växlingar avspeglas i produktionsplanen, så att det alltid går att få tag på blommor som passar årstiden. Från vårliga vivor till julstjärnor och julrosor när året går mot sitt slut.

 • Självklart är det en stor utmaning att ha samtidig produktion av tre eller fyra olika växter med olika krav på plats, temperatur och liknande. Det är verkligen ett pussel som kräver sin trädgårdsmästare. Men det är det som gör det spännande att jobba, poängterar Martin Nielsen som trivs med att alltid vara omgiven av blommor.

  Se något nytt
  Även sensommaren och hösten blommar hos Vallø Blomster. Under sensommarmånaderna riktas fokus framförallt mot aster i en bred färgskala av lysande blå och röda nyanser och väldoftande lavendel till sensommarens krukor. Trädgårdsmästeriet kan också erbjuda ett stort urval av blommande perenner under perioden då krukorna i trädgårdarna och på balkongerna verkligen behöver fräschas upp.

 • Sensommaren är en underbar tid och som tur är upptäcker allt fler hur många möjligheter det finns att förstärka den speciella sensommarstämningen med massor av blommor, säger Martin Nielsen.

 • När folk kommer hem från semestern står det inte alltid så bra till med växterna som planterades i krukorna på våren. Det är dags att byta ut dem och det märks dessutom mycket tydligt att folk behöver något nytt att titta på - något som passar årstiden. Därför lönar det sig inte att bara producera pelargoner i stora mängder. Det behövs något helt annat och då är exempelvis aster och lavendel värdiga efterträdare till sommarblommorna, påpekar han.

Få sommaren att räcka lite längre
Han kan framförallt märka en stor efterfrågan på sensommarblommor i augusti då semestern är ett avslutat kapitel.

 • Egentligen kunde - och borde - säsongen vara avsevärt längre för sensommarblommorna har en lång säsong. Men jag tror att folk blir mer skeptiska allt eftersom hösten närmar sig. De tycker att det är för sent på året och plånboken är kanske fortfarande tunn efter semestern. Det är synd, men så är det. Det är en stor utmaning för oss trädgårdsmästare. Vi måste inspirera, ge bra tips och visa alla möjligheter som faktiskt finns när man vill få sommaren att räcka lite längre, säger Martin Nielsen.

  Njut nu
  Hos Vallø Blomster har man också lagt märke till att det är främst stora, frodiga växter som inte behöver växa till sig som tilltalar kunderna på sensommaren. Trädgårdsmästeriet har anpassat produktionen till detta för Martin Nielsen förstår mycket väl att ingen har lust att börja från scratch vid den tiden på året. Då gäller det att få ut mesta möjliga av de sköna dagarna och det vill man ha i frodiga och blommande omgivningar.

 • Jag tycker det är härligt att det riktas så starkt fokus mot krukorna - även på sensommaren och hösten. Jag tror att vi allihop har ändrat åsikt de senaste åren. Vi är inte längre så bekymrade för om växterna kan övervintra. Växter och blommor är inte så dyra. De behöver inte alltid överleva i åratal. Det handlar om att njuta av dem nu - just när de är som vackrast. Och helst året runt, poängterar Martin Nielsen som nämner skärmlavendelns stora popularitet som ett bra exempel på denna trend.

 • I början trodde alla att den var en perenn och var skeptiska eftersom den inte kunde övervintra. Nu känner många till växten och har insett att det är en ettårig sommarblomma, så nu ökar dess popularitet med blixtens hastighet, berättar Martin Nielsen.

  Håller ett öga på kunderna
  Tack vare belägenheten söder om Køge i närheten av Köpenhamn och en torgplats på Grønttorvet i Köpenhamn kommer de i närmare kontakt med kunderna än de flesta andra trädgårdsmästerier. Ett faktum som Martin Nielsen drar stor fördel av.

 • Blommor präglas otroligt mycket av modet. Färgen, formen, sorten etc. måste matcha tidens trend perfekt, annars är det näst intill omöjligt att sälja växterna, säger Martin Nielsen som inkluderar sina upplevelser och erfarenheter från Grønttorvet i Köpenhamn när han planerar det kommande årets produktion.

 • Vi håller ett skarpt öga på vad kunderna på Grønttorvet ställer i kundvagnen. Vi vet ju vilka butiker som hänger bäst med i utvecklingen och vi lägger alltid märke till dem som målinriktat väljer ut specialiteter. Vi utnyttjar erfarenheterna som riktmärke för nästa års produktion, säger Martin Nielsen och sänder sina kunder en varm tanke.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Faster_novi-belgii.jpg)
Aster novi-belgii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB