Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommande vår med vackra buskar

Våren börjar med de första lökväxterna som sticker upp ur den kalla jorden. Snart får de sällskap av blommade gul forsythia. Forsythia är en tålig buske som finns i många trädgårdar. Blommorna har så intensiv färg att den gläder alla som går förbi och syns på långt håll.

Från E-planta

För att kunna blomma så tidigt måste forsythian få blomknoppar redan på hösten. När den börjar blomma beror på hur våren är, men det brukar vara i mars-april.

Det finns flera sorter av forsythia och den som blommar allra först är manchurisk forsythia E. Som hörs på namnet växer den vild i norra Kina och har via Kanada landat i Sverige. Den är inte bara en av de första att blomma, den är också mer härdig, nog så viktigt om knopparna skall överleva en kall vinter. Den blir en upprätt gles buske på omkring 150 cm och passar bra att samplantera med senare forsythia, schersmin och rosenprakttry. Under dem sätter man gula krokus, blåstjärna och vintergäck för riktigt tidig vårfägring.

Nästan lika tidigt blommar hybridforsythia 'Freja' E. Den härstammar från de klargula rätt stora forsythior som finns i många trädgårdar. Sorten 'Freja' E är upphittad i en botanisk trädgård där man upptäckte en planta som inte var identisk med de andra. 'Freja' har fräsch ljusgul blomfärg istället för klargul och den säljs bara i Sverige.

Både hybridforsythia 'Freja' och manchurisk forsythia får rikligt med gröna blad först efter blomningen och står gröna hela sommaren. De är därför lämpliga att samplantera med buskar med senare blomning. Till hösten ger forsythiorna ny färgglädje, bladen får då höstfärg från mörkt vinröd till klarrött och gyllengult, bladfärgen varierar med väder och läge.

Vacker i sällskap och färgstark är rosenprakttry som blommar efter forsythian i maj och juni. Den finns i många olika sorter och färger men 'Korea' E är speciell. Den kommer ursprungligen från Korea och är en vildväxande sort som nordiska växtsamlare tog hem som frö 1976.

Rosenprakttry 'Korea' E är ovanligt härdig och blomrik, är därför särskilt lämpad för trädgårdar i Sverige och Norge. I andra länder behöver man inte lika härdiga sorter så där är den ganska okänd, men för oss passar den perfekt. Blommorna är klart röda, långa strutar som sitter i knippen om 3-5 stycken och 'Korea' E blommar redan året efter plantering. Rosenprakttry blommar på de grenar som växte ut förra sommaren, så även där är det viktigt att de inte fryser under vintern.

Rosenprakttry 'Korea' E blir drygt meterhög och ganska bred. Sätter man buskarna med 70 cm mellanrum växer de på 3 år ihop så de täcker marken helt. Ogräset får inte en chans, men de första åren får man rensa mellan plantorna. Under vintern kan man i zon 3 och kallare lägga några kvistar granris över plantorna för att skydda mot kyla. När det inte kommer någon snö som täcker får vi hjälpa till med ris, torra löv eller annat skyddande material.

Bakom dessa lägre buskar med blanka gröna blad, passar det bra med en lite högre blommande buske.

Doftschersmin får många små vita vackra blommor, men det är doften som är det unika. Doftschersmin 'Finn' E är utvald för sin ljuva doft. Den blir en rätt stor buske på 2 meter men inte jättelik som vissa andra doftschersminer kan bli.

Doftschersmin har varit en populär trädgårdsväxt under många år tack vare doften, men den höga busken är också ett bra lä- och insynsskydd, utmärkt bakgrund i ett buskage, fin som avrundning i trädgårdens hörn och bra för att rama in uthus och friggebod. De pryder med ett bedårande överflöd av gulvita blommor i juni och det behövs inte många för att den goda doften som 'Finn' E garanterat har, skall sprida sig i trädgården. Dessutom får bladen fin gul höstfärg och de unga grenarna har en vacker kanelbrun färg som lyser vintertid.

Alla dessa buskar trivs bra i ett läge med sol under större delen av dagen. Jorden bör vara lucker och näringsrik, hård lerjord behöver förbättras för att de skall trivas. Vattna regelbundet första månaderna efter plantering och vid torka, ge dem gärna långtidsverkande gödsel varje vår så blommar de rikligare. Efter några år kan man behöva gallra bort en del av de äldsta grenarna inne i mitten av busken för att nya blomvilliga skott skall få plats. Alla sorterna har de bästa egenskaper respektive sort kan ha och är inte heller så storvuxna som många andra sorter. De är lämpliga i dagens små trädgårdar och har en traditionell charm. Alla buskarna finns att köpa i trädgårdsfackhandel och kan beställas om de inte finns hemma.

Manchurisk forsythia, Forsythia mandshurica E är härdig i zon 5 och har mörkt bruna blomknoppar som överlever vintern bra för att blomma först av alla. Busken blir inte högre än 1,5 meter och den passar utmärkt i samplantering och rabatt.

Hybridforsythia 'Freja', Forsythia x intermedia 'Freja' E är härdig i zon 3 och har en ovanligt långvarig, rik blomning. Busken växer upprätt, kan bli 2 meter hög och planteras bakom den manchuriska forsythian.

Rosenprakttry 'Korea', Weigela florida 'Korea' E är härdigare än andra rödblommande rosenprakttry, går i zon 4 och blir drygt 1,5 meter hög med utbrett och tätt växtsätt. Passar i framkanten av buskplanteringen.

Doftschersmin 'Finn', Philadelphus coronarius 'Finn' E är härdig i zon 4 och har garanterat den fina doft som gjort den populär under många år men som tyvärr saknas hos vissa sorter. 'Finn' blir drygt 2 meter hög och är inte lika kraftigt växande som vissa andra doftschersmin. En perfekt gammaldags buske för en modern trädgård, ger skydd i bakgrunden av buskplanteringen.

E-märket är en kvalitetsbeteckning på växter som är utvalda för att klara svenskt klimat. Mer om E-plantor finns att läsa på www.eplanta.com


Manchurisk forsythia, Forsythia mandshurica E
Först av alla buskar blommar manchurisk forsythia vars blomknoppar överlever en kall vinter och är redo så snart våren kommer.


Hybridforsythia 'Freja', Forsythia x intermedia 'Freja' E
Forsythia finns i flera sorter, 'Freja' E är ljusgul och blommar länge.


Rosenprakttry 'Korea', Weigela florida 'Korea' E
Rosenprakttry 'Korea' E som blommar i maj och juni är ovanligt härdig för att vara en prakttry och utvald för svenskt klimat.


Doftschersmin 'Finn', Philadelphus coronarius 'Finn' E
Doftschersmin 'Finn' E har garanterat den traditionella sommardoft som gjort den till en av de mest populära blomsterbuskarna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB