Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Blå nyanser

  • Trädgård
Månadens Växttema i juli 2002 är Blå nyanser bl.a.
Blå säckbuske, Ceanothus
Hortensia, Hydrangea macr. 'Blaumeise'
Perovskia
Afrikas blå lilja, Agapanthus
Lavendel, Lavandula
Blåregn, Wisteria

Blått och violett är eftertraktade blomfärger i trädgården och ger en sydländsk framtoning. Olika toner kan kombineras ihop till en harmonisk helhet, men samspelar också gärna med andra färger.

De blå tonerna fogar sig samman med grönskan på ett mjukt och naturligt sätt. Sen är blå blommor relativt ovanliga i naturen. Ett faktum som gärna får oss att betrakta dem som lite exklusiva och extra åtråvärda.

Månadens Växt, Lavandula angustifolia, lavendel

Hela lavendelplantan doftar härligt gott. Det räcker att stöta till den med benet när man passerar för att doften ska sprida sig i trädgården. Lavendel blommar i juli-augusti. Blommorna kan vara vita eller rosa, men oftast är de blå eller violetta. Nyans beror på sort, det finns lavendel i både ljusa och mörka toner. Det grågröna bladverket är en prydnad i sig. Plantornas höjd varierar, de vanligaste sorterna blir 35-60 cm höga.

För att lavendeln ska trivas bra bör den planteras i full sol. Favoritjorden är lätt, mullrik och väldränerad. Lavendel som har rotat sig väl på växtplatsen har små anspråk på såväl vatten som näring. Klipp ner plantorna rejält på våren så håller de sig täta ända från markytan och blir fina i formen.

 

  

Lavandula angustifolia, lavendel
Lavandula angustifolia,
lavendel
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.
Månadens Växt