Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bevara & sköta en gammal trädgård

Man gör klokt i att läsa baksidestexten på den här boken innan man köper den så att man vet vad det är man får - titeln kan vara lite missvisande. Det rör sig alltså om historiska trädgårdar som man vill bevara och lära sig att sköta, inte vilka gamla trädgårdar som helst.

Maria Flinck, som skrivit förordet, betonar att intresset för historiskt värdefulla trädgårdar vuxit under de senaste tio åren och en del forskning har gjorts i ämnet. Böcker som vänder sig till ägarna av dessa gamla trädgårdar har dock inte funnits hittills, så den här boken fyller säkert ett behov.

"Här finns allt det som inte står i andra trädgårdsböcker, nämligen hur man varsamt restaurerar gångar och föryngrar fruktträd, gräsmattor och äldre planteringar" skriver Maria Flinck vidare. Och det är helt sant. Författaren, som är landskapsarkitekt, tar nogsamt vara på och förmedlar den kunskap som finns hos gamla trädgårdsodlare och vill överföra den till dagens odlare i en lite förenklad och miljövänlig form.

Tidsmässigt går anvisningarna tillbaka till 1850 - 1940 med betoning på tidiga 1900-talet, då de flesta egnahemsträdgårdarna kom till. Det var planeringen som skiljde sig mest från dagens trädgårdsskötsel och sättet att anlägga som inte känns "modernt". Men, som författaren påpekar, om ingen bryr sig om de riktigt gamla trädgårdarna, försvinner snart alla spår och all kunskap.

Boken är rikt illustrerad med såväl foton som teckningar, och växtförslag för olika sorters rabatter finns det gott om och alla växterna är nogsamt angivna med sina vetenskapliga namn.

Visst finns mycket lärdom att hämta även för den "moderna" trädgårdsodlaren, men det finns kanske mera lättillgängligt i böcker som inte bygger på historisk grund - den här är mycket "grundlig" och kanske lite tungläst.

För oss lite äldre är det roligt att känna igen de gamla trädgårdarna från vår barndom på de vackra fotografierna "från tiden".

Sylvia Svensson/Barbro Hansson

Bevara & sköta en gammal trädgård
  Titel:
Bevara & sköta en gammal trädgård
Författare:
Christina Ilminge
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Prisma
Utgivningsår:
2002
ISBN:
91-518-3467-7

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB