Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Basilika i akvarium.

Projekt: Basilika i akvarium.
Etelhem, Gotland

Vi har börjat med ett projekt, som om allt går som vi hoppas, kommer att ge färsk egen odlad basilika året runt. Fler kryddor ska komma till så småningom. Kommer det att lyckas? Ingen aning, men det är värt att pröva!

Vanligtvis använder man mini-växthus enbart till att dra upp plantor. Vi ska alltså försöka att både odla och skörda året runt. Längre fram gäller det alltså att lura plantorna att det är en annan tid på året än vad det verkligen är.

Problemet med att odla inomhus vid lite konstiga tider på året är att det är svårt (läs: omöjligt) att uppnå en bra kombination av värme, ljus och luftfuktighet. Värmen är i regel inget problem, såvida inte plantorna står vid ett kallt fönster. Lämpligt ljus och hög luftfuktighet däremot är svårt att få till. Luften i våra bostäder är mycket torr.

Sagt och gjort. Vi har ett gammalt akvarium som nu har förvandlats till mini-växthus. Det är placerat på köksbänken, bara två meter från spisen! En glasmästare har hjälpt till med att ta bort glaset på främre långsidan. Där har vi istället hängt genomskinlig plast, så att fukten stannar kvar inne i akvariet/mini-växthuset. När man ska pyssla om plantorna lyfter man bara på plasten.

Akvariet är stort och det kommer att vara till fördel när plantorna växt . Det mäter 130x45 cm i botten och är 45 cm högt om man inte räknar med ljusrampen. Ljusrampen är en huv under vilken de sitter tre lysrör. Dessa lysrör ger ifrån sig både ljus och värme. Vi har kopplat till en timer som ser till att det lyser fjorton timmar om dygnet. Det är viktigt för plantorna att det får vara natt också.

På glaset finns det sedan "fisk-tiden" en akvarietermometer fastklistrad. Den fungerar även till den här verksamheten och visar stadigt på 24-25 grader. Det ser bra ut.

De första små basilika- och chilibarnen tittade upp för några dagar sedan. Allt har gått som vi hoppats hittills. Om ett år vet vi om projektet har lyckats.


Basilika i akvarium.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB