Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att välja växthus

Drömmen om ett växthus kan se helt olika ut beroende på vem som bär på den! Allt från stora skördar av solmogna tomater och gurkor, till en avkopplande exotisk oas eller en plats att driva upp fröer och småplantor på ryms i våra drömmar om ett eget växthus. Första steget är att välja!

Vi på Odla.nu tog hjälp av Willab Garden för att reda ut vilka olika typer av växthus det finns att välja på:

Val av växthus

Precis som vid planeringen av trädgården i övrigt är det viktigt att du vid val av växthus tar hänsyn till dina önskemål och behov.

#Odlingsväxthuset#

Prioriterar du odling framför allt annat? Då måste du speciellt tänka på växthusets placering på din tomt, skuggning samt ventilering och luftning. Fundera också på vad du ska odla, och vad du har för ambitioner. Tänk på att välja ett växthus som inte blir för litet – även på höjden!

#Odling och lusthus#

Vill du odla och samtidigt använda växthuset som en plats för avkoppling och samvaro? Då har du både dig själv och växterna att tänka på. Ge växterna bästa omsorg genom att välja placering precis som för Odlingsväxthuset. Se också till att du kan ordna skuggning och ventilation i växthuset. Sedan ska du tänka på hur stor plats dina möbler tar och vilken funktion du vill att de ska ha.

#Odla lite, mysa mycket #

Tillhör du kategorin som vill ha en mindre odling, med till exempel tomater, kryddväxter eller några exotiska växter – och ha generöst med plats för umgänge? I detta fallet är kanske placeringen viktigare med hänsyn till oss människor än till växterna. Välj en insynsskyddad plats alternativt en med vacker utsikt.

Mer att fundera över

När du bestämt vilken funktion ditt växthus ska ha finns det några saker till att tänka på: ## #Placera växthuset rätt # Prioriterar du odling – välj en varm, väl solbelyst och skyddad plats för ditt växthus. Nära trädgårdslandet är ofta en bra placering, dels är det snyggt och praktiskt med en samlad plats för odling, dels ligger grönsakslandet säkert på just bästa platsen för odling. Tänk på att små träd blir stora och så småningom kastar skugga. Blir det för varmt i växthuset, kan du alltid skärma av. Se till att marken är väldränerad, och att platsen är skyddad från blåst.

#Planera praktiskt#

Försök att planera hela ditt växthusprojekt från början genom att fundera på vilka tillbehör och hjälpmedel du behöver. Automatisk luftning och bevattning är praktiskt när du åker på semester, liksom en termostatreglerad värmefläkt. Dra fram vattenledning och elkabel innan du börjar bygga.

#Inredningen bestämmer storleken #

Det vanligaste felet man gör är att välja för litet växthus. Kanske för att det är svårt att föreställa sig hur mycket plats växter och möbler tar. Gör gärna en skiss på hur du vill placera hyllor, bevattningsanläggning och annat som behövs till odlingen, men tänk också på stolar och bord i såväl växthuset som ”myshuset”. Och glöm slutligen inte att du ska kunna röra dig omkring i ditt växthus efter att hyllor och möbler är på plats!

#Skissa#

Med en enkel skiss blir planeringsarbetet enklare. Rita in t ex bord, hyllor och möbler. Låt kreativiteten flöda! Och låt planeringen ta den tid den behöver:

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB