Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att välja sekatör!

En bra sekatör är ett av de viktigaste redskapen i trädgården. Den behövs när det är dags att beskära och forma träd, till att beskära rosorna och till all form av ansning och underhåll av trädgårdens växter. Odla.nu har frågat trädgårdsmästare Lotta Bjerkö Sjölund på Grönska Trädgårdstjänst i Stockholm om vad som är viktigt att tänka på vid val av sekatör.

Vad används sekatören till?

Att klippa grenar på träd och buskar. Sekatören fungerar bra på grenar som är upp till en knapp centimeter i diameter och kan sägas göra finliret i trädgårdens beskärning.

Vad bör jag tänka på vid val av sekatör?

#Skärpan#

En sekatör ska vara vass, annars sliter den sönder grenarna. En gren som slits sönder av ett verktyg har svårt att läka och risken är stor att det bildas röta i busken eller trädet. Klipper du rätt med sekatören så det blir ett rakt och fint snitt, och förutsatt att snittet läggs på rätt ställe, kan trädet eller busken läka sig själv.

Hur du håller sekatören vass är olika mellan olika modeller. Hos vissa kan man byta ut bladen, hos andra modeller går bladen att slipa. Ibland blir man tvungen att helt byta ut sekatören.

#Materialet#

Det är att föredra att så många delar som möjligt av sekatören är i metall. Många av de billigare modellerna har plastdelar som lätt kan knäckas.

#Storleken#

Du får lätt ont i händerna och inte tillräckligt med kraft om sekatören är för liten eller för stor. Vilken storlek som är optimal är högst personligt så det är viktigt att du provar dig fram till en variant som passar just dig bäst.

#Handtaget#

Många trädgårdsägare uppskattar rullhandtag. Det innebär att ena handtaget ”rullar med” när sekatören öppnas och stängs. Lösningen ska vara ergonomisk men den passar inte alla. Prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig! Om rullhandtaget hakar upp sig blir lösningen snarare klumpig än bra.

#Vikten#

Försäljare pratar ibland om att det ska vara låg vikt på sekatören. Detta upplever jag inte som någon viktig faktor att ta hänsyn till då sekatören i grund och botten är ett lätt verktyg.

#Längden#

Olika sekatörer har olika längd på bladen. Korta blad gör att sekatören blir liten och smidig, medan långa blad gör att du kommer åt bättre. En sekatör med längre blad är bra exempelvis till att klippa ner perenner.

Lottas favoritsekatör

En japansk variant som heter Gold Star mini. Bladen håller sig vassa riktigt länge.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB