Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla matlök

Egen matlök är gott både som färsk, skördad direkt ur landet eller som lagrad och torkad under vintern. Att odla matlök är relativt enkelt, och med tanke på hur populärt det är med inte minst gul lök i den svenska matlagningen kanske det är en bra idé att prova på det?

Av Sylvia Svensson

Det vanligaste sättet att odla matlök, till exempel gul lök, Allium cepa, Gullök-gruppen, är att sätta små sättlökar på våren. De kan planteras när jorden är minst 10 grader varm och har rett sig. Det finns också frö till matlök att köpa, men dessa hinner sällan bilda särskilt stora lökar under en säsong hos oss.

Bra jord att odla lök i

Jorden som du odlar matlöken i ska vara mullrik och väldränerad. Du kan förbereda jorden genom att gräva den till ca 50 centimeters djup och rensa bort allt ogräs. Blanda de översta 15-20 centimetrarna med välbrunnen kompost.

#Att sätta sättlökarna#

Sätt sättlökarna minst 5 centimeter från varandra och så att toppen av löken syns ovan jord. Tryck till jorden så att sättlökarna står stadigt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

#Vatten och näring#

Vattna vid behov, lök vill gärna ha rejält med vatten så att de inte blir bittra i smaken. Det är bättre att vattna lite och mer ofta istället för mycket men sällan. Vattna även regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren.

#När är lökarna klara att skörda?#

För sommarbruk kan du skörda matlök allt eftersom medan blasten fortfarande är grön. Sådana lökar bör dock användas ganska omgående, de tål inte lagring.

För lagring ska lökarna stå kvar tills blasten börjar vissna ned. Skörda när det är varmt och torrt väder och låt lökarna ligga kvar på jorden i solen och torka ett tag.

#De flesta matlökar odlas på samma sätt#

Även röd lök, Allium cepa, Rödlök-gruppen, silverlök, Allium cepa, Silverlök-gruppen och potatislök, Allium cepa, Solanium-gruppen, dit också schalottenlök räknas, odlas på samma sätt. Kanske en kul variant vore att odla olika lökar i samma rad?

#Odlingstips - lök och morötter#

Odla gärna lök tillsammans med morötter - varannan rad lök, varannan rad morötter - då lurar du både lök- och morotssflugan att inte lägga ägg just där!

Köp sättlök, sättpotatis och sparris hos Odla.nu!

Odla.nu erbjuder i år flera olika sorter av sättlök och sättpotatis samt en sort av sparris. Du hittar hela erbjudandet här: Odla.nuShop

#Att odla sparris och potatis#

Vill du läsa hur du gör för att odla sparris, Asparagus officinalis, hittar du en bra artikel om det här: Odla sparris! Är potatisodling av intresse, läs gärna den här artikeln: Att förgro och odla potatis

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB