Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Astrantia

  • effektfulla stjärnor i rabatten.

Astrantia är ett litet släkte, endast ca. 10 arter. De flesta är härdiga perenner. Hos oss har vi bara två arter i odling men dessa har flera varieteter och namnsorter.

De är mycket lätta att odla, de växer bra både i sol och i halvskugga, de trivs nästan överallt. Vill gärna ha näringsrik, mullhaltig och något fuktig jord, dock får det inte stå fuktigt under vintern.

Den mest kända arten hos oss är Astrantia major, stjärnflocka. Den kommer från Syd- och Mellaneuropa. Även de handflikiga bladen är vackra, men vackrast är den i juli-augusti när den blommar med skyar av blekrosa gracila stjärnor i flockar på ca. 40 cm höga stjälkar.

Det finns varianter, A. major f. rubra som har rödare blommor än huvudarten och A. m. ssp. Involucrata, som har rosa blomblad med gröna toppar.

Det finns även några vackra namnsorter:

'Hadspen Blood' är vinröd, även blomstjälkarna är vinröda.

'Ruby Wedding' liknar föregående.

'Shaggy' syn. 'Margery Fish' har större ljusrosa blommor med gröna toppar på blombladen.

'Sunningdale Variegated' stoltserar med mycket vackra vitvariegerade blad, blommorna är oansenligt krämvita.

Astrantia maxima är den andra arten som odlas hos oss. Den kommer från Kaukasus. Den är högre än A. major, ca 60 cm. Blommorna är ensamma i glesa vippor, de är större och mjukt stjärnformade, rosa med gröna blombladstoppar. Mycket vacker!

Tänk på att dessa blommor är ypperliga snittblommor, ensamma eller i blandade buketter!

Den passar fint i rabattens framkant. Man kan skapa rabatter med olika effekter, allt från en diskret charm i mjuka, disiga pastellfärger till ett blodfullt arrangemang med dekadent vinrött, och häftigt limegult som kontrastfärg.

I bilden med perennarabatten ses A. major f. rubra tillsammans med andra yviga perenner och buskar.

Där finns från vänster, i bakre raden: det gröna längst till väster i bakgrunden är häck av klätterhortensia, sedan en rödbladig buske, Berberis 'Rose Glow', en hög rosenflockel, Eupatorium purpureum som inte blommar ännu, nästa är en blå bolltistel, Echinops ritro som precis börjat blomma. I främre raden från vänster: mjökklocka, Campanula lactiflora 'Prichard's Variety' som precis öppnat sina första klockor, silverax, Cimicifuga acerina 'Compacta' som inte blommar ännu, sedan A. major f. rubra i full blom, nästa är tremasterblomma, Tradescantia x andersoniana 'Blue Stone' som just börjar blomma och så det mörkt purpurbladiga blodaxet, Cimicifuga ramosa 'Brunette'. Längst in på högerkanten ses Astilbe simplicifolia 'Sprite'.

Förökas lätt från frö eller genom delning. Fröna måste sås genast, de förlorar grobarheten snabbt, men växten brukar försörja sig själv så att man får riva upp småplantor lite varstans.

Odjur och elände: Sniglar, löss och mjöldagg kan ibland orsaka problem, men vanligen är den frisk.


Astrantia major


A. major f. rubra


A.'Sunningdale Variegated'


A. maxima


Perennarabatt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB