Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aster på helt nytt sätt

Mormors astrar i perennrabatten var höga växter som lätt lade sig ned när sensommarvädret visade sig från sin dåliga sida. Det händer inte med dagens astrar. Det har krävt en stor utvecklingsinsats av trädgårdsmästarna, men resultatet är så lyckat att mormor inte skulle känna igen sina astrar.

Från Floradania

Från lantträdgårdar till moderna trädgårdar i städerna.

Aster, Aster novi-belgii, är en av blommorna som alltid har varit en självklarhet i såväl lantträdgårdens överdådiga perennrabatt som i den romantiska blomsterhörnan i den moderna trädgården inne i stan.

När de flesta av de andra blommorna i mormors trädgård förlorade sin prakt stod de höga astrarna kvar och lyste upp med sina lila blommor mot den blå sensommarhimlen. De stod kvar ända tills frosten kom och satte värdigt punkt för sommaren.

Aster har givetvis kvar samma goda egenskaper än idag. Fast det har tillkommit fler, så numera hör aster inte bara hemma i perennrabatten utan de kan även planteras i krukor och lådor. Plantera dem i en perennrabatt som saknar lite färgklickar på sensommaren. Aster har aldrig varit så självskriven i sensommarträdgården som idag.

Moderna astrar är låga växter som inte lägger sig ned och därför är de perfekta i krukor. Samtidigt har det kommit massor av nya blomfärger. Astrar är inte längre enbart blå utan numera finns det även röda, rosa, mörklila, ljuslila och vita. De många nyanserna i den blå och röda delen av färgskalan passar bra ihop, så du kan skapa snygga och harmoniska ton-i-ton-kombinationer med enbart astrar eller tillsammans med några andra vackra sensommarblommor som veronika, roser och skärmlavendel.

Den nya serien, som kallas Victoria Aster, har kompakta, fyllda blommor som håller betydligt längre än de gamla astrarna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB