Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Århundradets perenn

Tusentals människor röstade på **The Plant of the Centenary, Århundradets Perenn**, när RHS Chelsea Flower Show fyllde 100 år 2013.

Av Sylvia Svensson

Den växt som röstades fram som Århundradets perenn är Geranium ’Rozanne’ ('Gerwat'). Den har funnits i odling sedan 1993 och visades i Chelsea för första gången år 2000.

Självsådd planta

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

'Rozanne' härstammar från en självsådd planta som dök upp i en privatträdgård i Somerset, England, hos makarna Rozanne och Donald Waterer.

Den nya plantan hade både större, djupblåa blommor med vitt centrum och kraftigare blad än tidigare sorter. Då de hade andra nävor så som Geranium himalayense och Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’, kom de fram till att det måste vara en korsning mellan dessa.

Sticklingar från den självsådda plantan förökades sedan i perennplantskolan Blooms of Bressingham. Plantskolemannen Adrian Bloom visade upp ‘Rozanne’, som den nya nävan blev döpt till, för första gången på Chelsea år 2000.

Så vill ’Rozanne’ ha det

’Rozanne’, liksom många andra nävor, har inga större krav på växtplatsen. Den växer snällt i vanlig, välgödslad trädgårdsjord. ’Rozanne’ föredrar dock lätt halvskugga framför gassande sol, i lite skuggigare lägen blir färgerna starkare och blomningstiden längre. Platsen bör dock vara väldränerad så att vinterfuktigheten inte står kvar och under sommarens varma perioder bör man vattna. ’Rozanne’ blir cirka 40 cm hög och har ett buskigt växtsätt.

Förökas med sticklingar

Då 'Rozanne' förökas med sticklingar, finns den inte att köpa som frö. Vi på Odla Shop brukar ha den till salu på våren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB