Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets pelargon 2015

Årets pelargon 2015 är utsedd. Utmärkelsen Årets Pelargon gick i år till den fina sorten ’Violino’.

 

Sorten har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra. Förutom sitt utseende har sorten också andra mycket goda egenskaper; den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder! Självklart kommer du att hitta den hos Odla.nu under våren 2015 http://shop.odla.nu/index.php/

Det korrekta vetenskapliga namnet på Årets Pelargon 2015 är Pelargonium x hortorumMoonlight-serien'Violino'. Det är ett långt namn som berättar att ’Violino’ är en sort av zonalpelargon från serien Moonlight, som är en serie av pelargoner med mörkt bladverk och blomstjälkar.

Björn Höjrup representerar förädlarledet och han berättar:

-Det har redan tidigare funnits en violettfärgad pelargon som plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Det orsakade ett ramaskri hos kunderna som älskade färgen. Man startade därför ett förädlingsprogram för att hitta en ny bättre sort och för ett par år sedan introducerades ’Violino’. Det är en fantastisk sort med en unik färg på blommorna samtidigt som växtsättet är kompakt och jämnt.

’Violino’ tillhör precis som ’Kathy 13’, sorten som fick utmärkelsen Årets Pelargon 2014, serien Moonlight. Björn berättar att just de mörkbladiga pelargonerna generellt är väldigt bra sorter som håller länge, växer fint och sällan får gula blad. De mörka bladen och stjälkarna gör också att effekten av blomningen förstärks eftersom blommorna

kontrasterar vackert mot det mörka. De mörkbladiga pelargonerna har länge varit populära i övriga Europa och intresset för dem ökar nu även i Sverige.

-Speciellt med just sorten ’Violino’ är att den utvecklas väldigt bra även om vi har en regnig och tråkig sommar, säger Björn.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

’Violino’ är perfekt att använda såväl solitärt som i grupp tillsammans med andra sommarblommor och perenner. Den ljusvioletta färgen passar utmärkt att kombinera med pastellfärgade rosa och gula sommarblommor, olika nyanser av vitt samt med purpurbladiga växter.

Placering

’Violino’ fungerar både ute och inne. På sommaren trivs sorten bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt för ’Violino’, liksom de flesta pelargoner, är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Pelargoner fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Rik blomning

Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.

Juryns motivering

Med stor inspiration från den moderna palettens inredningsfärger och modevärldens divergens där personlig stil är ledord finner vi en färg på pelargon som uppfyller många önskemål. Med en ´Violino´ i din sommarplantering har du utgångspunkt för att skapa ett uttrycksfullt blickfång. Med den säregna, mustiga lavendelfärgen och det purpurskimrande bladverket kan du t.ex. traditionellt matcha med vita blommor och variegerade blad. För den djärve finns oändliga möjligheter att skapa fantasifulla och personliga färgkombinationer.

Fakta om Årets Pelargon

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

Med i juryn för Årets Pelargon sitter Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet/VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 45 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Björn Höjrup från Sweed, företrädare för förädlarledet och Christer Haglund, Torsångs Handelsträdgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Pressinformation från Blomsterfrämjandet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB