Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets Pelargon 2013

Så har det avgjorts vilken Årets Pelargon 2013 är, och det är en ny pelargonsort som passar såväl i medelhavsträdgården som den mer traditionella trädgården. Är du nyfiken på vilken det är?

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet har glädjen att presentera pelargonen ’Velvet Red’ som 2013 erövrat den hedersfyllda utmärkelsen Årets Pelargon! ’Velvet Red’ är en helt ny pelargonsort som passar perfekt såväl som klassisk mormorsväxt som i den medelhavsinspirerade trädgården.

Oslagbar färgkombination

Pelargonen ’Velvet Red’ har fått utmärkelsen tack vare sin helt oslagbara färgkombination. Blommorna har en sammetsröd ton som är helt ny för zonalpelargon. Bladen är mörkt gröna med en ton av purpur, vilket skapar en skön harmoni mellan blomma och blad. Därtill de vackra stjälkarna, som när sorten placerad på en ljus plats, antar en nästintill svart ton. De mörka stjälkarna är ovanliga för pelargoner och utgör en fantastiskt fin kontrast till blommorna och bladen.

Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här: - ’Velvet Red’ är en otroligt vacker pelargon, med mörkt, mörkt röda blommor. Den är på sätt och vis både klassisk och supermodern på en och samma gång. Jag tycker om distinkta pelargoner och denna är verkligen en favorit med verkligt vackert röda kronblad.

#Ny pelargonsort med traditionellt växtsätt#

’Velvet Red’ är en ny sort på marknaden och kommer från förädlaren Syngenta. Bakom den fantastiska sorten ligger ett 5 år långt förädlingsarbete med urval från 20 000 olika korsningar. Växtsättet är likt en traditionell pelargon: upprätt, buskigt och väl förgrenat.

#Här trivs pelargonen 'Velvet Red' bäst#

'Velvet Red’ passar mycket bra utomhus och är lämplig för utplantering i kruka på altanen, balkongen eller utanför entrén. Den här pelargonen trivs även ypperligt i ett inglasat uterum. Den är lika fin att plantera solitärt som tillsammans med andra utplanteringsväxter. De härliga nyanserna i pelargonens färger gör sig utmärkt tillsammans med mörkbladiga växter men också med lila, vita och gröna toner. Sorten föredrar ett soligt till halvskuggigt, varmt och skyddat läge.

#Jord och näring viktigt för bästa resultat #

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Långtidsverkande näring, det vill säga näring som tillsätts i jorden och löses ut under en längre period, är också ett bra alternativ. Låt jordklumpen torka upp mellan vattningarna.

#Så får du en rik blomning på din pelargon#

Bryt av de överblommade blomstänglarna längst nere vid basen där de släpper lätt, så bildas det snabbt nya blommor.

Därför blev 'Velvet Red' Årets Pelargon 2013

Juryn motivering till valet av 'Velvet Red som Årets Pelargon 2013 lyder: ’Velvet Red’ har trollbundit samtliga jurymedlemmar med sitt unika färgspel. ’Velvet Red’ är en på marknaden ny pelargonförädling som begåvats med en efterlängtad mörkt sammetsröd färg. Dess mörka blomfärg speglas i det mörkare bladverket och på blomstjälkarna vilket gör sorten unik i sitt slag. Vi känner att den kommer att få ett varmt mottagande hos pelargonköparna och i framtiden synas på många balkonger och i många trädgårdar.

#Syftet med att utse Årets Pelargon#

De svenska prydnadsväxtproducenterna vill synliggöra bredden på pelargoner - ett segment med stor variation i bladverk, struktur och blomning.

#Kriterier för att bli Årets Pelargon#

Varje år utses en enskild pelargon eller en sortgrupp av pelargoner, som visar ett annorlunda uttryck och skiljer sig från mängden. Fokus är på friska och starka sorter med högt skönhetsvärde. Kort och gott, sorter som kan skänka stor glädje och njutning till alla växtkonsumenter.

#Juryn som valde Årets Pelargon 2013#

Följande personer satt i juryn som utsåg Årets Pelargon 2013: Patrik Vilsmyr, PR-ansvarig Mäster Grön Lotta Ahlvar, VD Svenska Moderådet Markus Svensson, Barkarö Trädgård, representant för den svenska odlarkåren PRYSEK Peggi Alnås, FloriPro Services, representant för förädlingsledet

Nya pelargonsorter hos Odla.nu

Här kan du läsa om årets nya pelargonsorter hos Odla.nu: Nya pelargonsorter hos Odla.nu

#Köp pelargoner hos Odla.nu#

Odla.nuShop, där du kan botanisera bland hela vårt utbud av pelargonsticklingar, hittar du här: Odla.nuShop

#Läs mer om pelargoner#

Läs gärna de här artiklarna om du vill läsa mer om pelargoner: Att köpa pelargonsticklingar Odla pelargonsticklingar Olika grupper av pelargoner

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB