Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets första primörer

Det är mörkt. Det är kallt. Det är januari. Då kommer dom! De efterlängtade första vårprimörerna. Ja, inte de ätbara utan de ögonnjutbara tulpanerna! I januari går starten för den stora försäljningen av tulpaner som pågår tom. påsk. Äntligen kan vi börja drömma om ljusare tider.

Från Blomsterfrämjandet

Frasiga, fräscha, färska, färgglada, fräsiga, fina, fantastiska, flärdfulla, fascinerande, festliga, finkänsliga, finstämda, finurliga, frestande, fulländade, förhoppningsfulla och förtjusande Svenska tulpaner.

Superlativerna haglar när man ska beskriva vår mest populära snittblomma. Sverige och Skandinavien är överlägsna vad gäller att köpa dessa vårprimörer. Man kan fundera över varför men en av de mest troliga förklaringarna är nog att vi helt enkelt ser våren när de första tulpanerna kommer. Med de starka färgerna hjälper de oss att komma igenom den mörkaste tiden.

Från lök till blomma

När löken är två år gammal skördas den på lökfälten i Holland. Den sorteras efter storlek och därefter packas och skickas lökarna ut i världen. Ca 120 miljoner tulpanlökar kommer till Sverige på hösten varje år. De planteras i speciella lådor och ställs sedan i jättestora kylar där de sakta rotar sig i några månader. Från december månad plockas de sedan successivt in i växthusen för att drivas fram till härliga tulpanblommor.

I Sverige finns ca 250 odlare som under några vårmånader ser till att vi har blommande tulpaner i våra butiker. Tulpanerna drivs i blom i moderna växthus, plockas, packas och distribueras ut till butikerna under noggrann kontroll.

Intresse för nya sorter

Tulpansortimentet är mycket stort. Det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen. I Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika sorter. Formen varierar från den klassiska tulpanformen till fyllda blommor, skira liljeblommande och de spännande papegojsorterna. Flera sorter har också svag doft. Den populära, dubbla gula Monte Carlo och orange Ballerina har båda en härlig doft av vår. Dubbla tulpaner har blivit mycket populära. De får mycket stora blommor som påminner om pioner när de slår ut. Dessutom är hållbarheten längre på de dubbla sorterna. Den orangefärgade Orange Princess tillsammans med röd Abba och gul Monte Carlo ger en färgsprakande vårsymfoni som inte lämnar någon oberörd.

I butikerna hittar man också mixade tulpanbuntar så man kan få prova många olika sorter tillsammans. En härlig färgkaskad på köksbordet gör att vardagen känns mindre grå så här års.

Blanda mera

Tulpaner är vackra som de är men vill man lyxa till det kan man blanda med många andra blommor. Varför inte prova med snitthyacinter som är ganska nytt för oss i Sverige. Eller den ljuvligt sidenskimrande ranunkeln som ser ut som en liten pion. De grönvita bollarna av snöbollsbuske ger också härlig vårkänsla. I blomsteraffären kan floristerna ge tips om vad som passar ihop.

Så här gör du

  • Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
  • Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten.
  • När tulpanerna dragit vatten ca 30 min. kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.
  • Placera tulpanerna svalt nattetid.
  • Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.
  • Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB