Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Apriltips från forumet!

Signaturen Natur livs trädgårdssyssla under april är att ställa i ordning pallkragar så att hon så småningom kan plantera blåbär, jordgubbar, rabarber, blommor, kryddor och annat hon har drömt om hela vintern. Under påskhelgen ska det transporteras jord, täckbark och gödsel. Sedan är det bara att vänta tills värmen gör det möjligt att plantera!

Kajsa

Det var nyligen en skön och varm vecka då krattade jag gräsmattan från grenar, städade rabatterna. Har lagt ut en massa påsgödsel över rabatterna. Från Botaniska i Göteborg fick jag lite perenner och lökar som jag grävt ner i dagarna, har också grävt bort några tveksamma rabattrosor, det blir plats för nya.

Så planterade jag en kruka med penséer och ställde på kökstrappan!

hattstugan

Bor i Enköping zon 3. Jag fortsätta rensa nässlor och annat ogräs som är lätt att få bort nu! Räfsar också bort fjolårsgräs och klipper taggigt ris att lägga över en del lökväxter för att slippa få dom uppätna! Inne är det omskolning av diverse växter som gäller och fortsatt frösådd!

Peztis

Här några mil norr om Stockholm har vi ägnat flera timmar till att bränna en massa ris! Sonen var orolig för att det inte ska bli någon brasa till Valborg men det är knappast något att oroa sig för - berget med ris är enormt! Och eftersom det är fullt med taggiga historier får kompostkvarnen vila.

Annars är det väl den tiden på året när det kliar något så infernaliskt i fingrarna att få rensa bort det skruttiga i rabatterna! Och kan det inte bli varmt så man kan få börja plantera ut det som nu trängs inomhus!? Pelargonerna växer så det knakar, fuchsiorna visar inga tecken på liv - tur jag tog en del sticklingar i höstas! - och det omskolade trängs under extrabelysningen i pannrummet.

Det är även dags att ta en tur till närmaste hästhållare och tigga dynga så det kan vändas ned i landet några veckor innan det där ska sås och sättas potatis. Just ja, potatis! Den måste ju införskaffas och sättas på groddning! Inköpandet får jag väl göra på den stora mässan nu i april!

Växthuset ska sättas igång - måste bara skaffa jord först! Sedan ska där sås, njutas och mysas!

Penséerna jag just planterat ut i krukan på trappen hoppas jag klarar snö, regn, kyla och värme - det är ju april!

Helen i Piteå, zon 5

Här är snödjupet fortfarande ca. 30 cm för att inte nämna snöhögarna som är flera meter höga. Det har börjat tina runt husgrunden och runt trädens stammar så man ser gräset men det pågår inget trädgårdsarbete ute ännu.

Växthuset är uppstartat för säsongen, omskolningar sker och hyllorna fylls snabbt med krukor.

Då solen skiner sitter jag lugnt tillbakalutad i solstolen och njuter. Hör svanarna skriker till varandra nere vid ån. Koltrasten har börjat hälsa på uppe i trädkronan, undrar var han hittar någon mat?

Iren

Jag gräver och rensar rabatterna. Lägger på kogödsel i slutet av månaden.

Jag omplanterar chili och tomater 2 till 3 gången så dom får bra jord att växa i. Det blir storstädning av växthus med såpvatten. Orangeriet samma sak och här får jag ändra hyllorna så att sådderna får bra plats under lysrören. Mina citrusar och Medelhavsväxter får stå inne lite till så att inte blommorna ramlar av vid en frostnatt.

Nu är det också dags att sätta lite mer snabbväxande grönsaker som pumpa, gurka och squash inne för utplantering efter sista frostnatt. Direktsår dill, persilja och lök, kanske lite potatis i slutet av månaden.

EKLO, zon 1-2

Jag odlar, mest grönsaker, i södra Bohuslän och jorden reder sig sedan en tid tillbaka. Under april månad kommer jag att så eller plantera ut alla grönsaker utom de som är mer värmekrävande, som bönor, brytärter, rödbetor, squash, västeråsgurka och majs. Jag bättrar på grönsaksbäddarna med lite benmjöl, kompost och hönsgödsel några veckor innan jag sår/planterar ut.

Jag förgror sedan i mitten av mars olika kålsorter och selleri och purjo och kronärtskocka under lysrör, omplanterar och avhärdar under april, för att plantera ut mot slutet av månaden. Sådden skyddas med täckväv.

Jag direktsår sallat, rucola, portulak, dill, morötter, persilja, sockerärter, persiljerötter, palsternacka, majrova, kålrabbi, täcker med väv tills det blivit varmare.

Potatisen ligger på groning och kan oftast läggas i landen i månadsskiftet april/maj - några av dem läggs då under glas för att få midsommarpotatis.

_Det är full rulle minsann på odlaiterna i forumet! Tack för att ni delade mer er!_

#Besök forumet på Odla.nu#

Här händer mycket kul! http://forum.odla.nu/

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB