Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en trädgårdsdamm, Filter

För att få ett klart vatten med friska växter och fiskar är det en god ide att installera ett filter. Ett tillräckligt stort och effektivt filter håller även algerna under kontroll.

Filter

Det finns på marknaden en hel del olika typer av filter. En del kan grävas ner medan andra ställs bredvid dammen och döljs med växter.

Filtret vi använder är en kombination av Biofilter och UV-C. I paketet ingår även en algmagnet. Filtret består av en behållare fylld med filtermaterial som understödjer en naturlig nedbrytning samtidigt som det avlägsnar synliga partiklar och syresätter vattnet.

Det finns en mängd olika material som filtret kan fyllas med, det viktigaste är att filtermaterialet har en så stor inre yta som möjligt. UV-C enheten som är det sista steget belyser vattnet med UV-ljus innan det går i retur till dammen. Av ljuset dör svävaralger och bakterier, algerna klumpas ihop och samlas upp i filtret där de bryts ner.

Bilden visar hur ungefär hälften av vattnet pumpas till filtret medan resten bara cirkulerar i dammen.

Filtret är utrustat med en syreinjektor som syresätter vattnet innan det passerar filtermaterialet som består av tre olika filtermedia. I filtermaterialet samlas fasta partiklar och nedbrytningsbakterier. Det tar cirka fyra veckor innan nedbrytningen kommer igång och det är viktigt att pumpen går konturerligt eftersom bakterierna behöver syre för att överleva.

När vattnet nått botten i filtret pressas det uppåt igen förbi UV-C enheten där det belyses med UV-ljus innan det rinner tillbaks till dammen.

FÖREGÅENDE SIDA - NÄSTA SIDA

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB