Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Änglatrumpeter – nu ska de vakna!

Du som har änglatrumpeter, _Brugmansia_, i vinterförvaring kan hämta fram dem nu. Det är dags för dem att vakna upp till en ny vår och sommar!

Av Sylvia Svensson

Din övervintrade änglatrumpet kan planteras om från slutet av februari till slutet av mars, lite beroende på var du bor i vårt avlånga land.

Lucker jord

Plantera om änglatrumpeten i lucker, väldränerad, näringsrik blomjord med lecakulor i. Ta bort så mycket gammal jord som möjligt och korta ev. in rötterna något.

Du kanske behöver byta till en större kruka? En kruka på 20 och 30 liter, ibland till och med 50 liter, krävs för en stor änglatrumpet. Ju större kruka desto mindre vattning på sommaren!

Beskär din änglatrumpet

Låt det gärna gå någon vecka mellan omplantering och beskärning, så att växten hinner rota sig innan den beskärs.

Beskärning brukar alltid behövas för att kunna forma änglatrumpeten till en tät, rund buske eller till ett stamträd med rund krona. Beskärningen förhindrar också att plantorna blir veka och gängliga.

Ta bort alla långa och spinkiga grenar och så förstås allt som är dött. DU kan beskära änglatrumpeten ganska hårt, men ju hårdare du beskär, desto senare blir blomningen. Tänk också på att den måste ha minst en Y-förgrening för att vilja blomma!

Ta sticklingar Det bortklippta kan du använda för att få nya plantor. Ställ lagom långa stammar i vatten, det måste inte ens finnas blad på dem, bara du vet vad som är upp och vad som är ner! Duscha gärna stammarna då och då så att de nya skotten får lättare att bryta fram. Ett par kvistar av pil i samma vas kan hjälpa till snabbare rotutveckling!

Vattna och gödsla!

Efter omplanteringen börjar du vattna regelbundet igen. Under växtperioden kräver änglatrumpeten mycket vatten. Vid riktigt varmt väder och om änglatrumpeten växer i en liten kruka kan du behöva vattna flera gånger om dagen.

Efter några veckor, när bladen har vuxit ut, är det dags att börja gödselvattna. Änglatrumpet vill ha mycket näring. Du kan använda flytande näring eller en granulerad gödsel. Gödsla minst 1-3 gånger per vecka, beroende på hur mycket du har behövt vattna. Näringen lakas ut när du vattnar så är det varmt kan du öka till 2-3 gånger den rekommenderade dosen, d v s övergödsla! Änglatrumpeter vill ha mycket kväve, så köp gärna hönsgödsel och lös upp i vatten då och då, som en extra kick!

Driv i uterum eller inne

Har du tillgång till ett uppvärmt uterum eller en inglasad balkong med värme, kan den stå där redan i slutet av mars om det inte är någon risk för att de fryser. Där får de mycket ljus, dock inte direkt solgass i början, täck gärna med en tunn, vit skyddsväv. Man kan ev. komplettera med lysrörsbelysning om inte det naturliga ljuset räcker till.

Driver du den inomhus, är det dags att vänja den vid att vara ute genom att låta den stå ute i skuggan på dagarna och inne på nätterna under ett par veckor tills frostrisken väl är över. Sedan vänjer du den att stå i solljus och bo utomhus hela dygnet. Men ta det sakta, lite soligare i taget, så att det inte blir några brännskador på bladen.

Änglatrumpeten trivs ju i ett soligt, skyddat och varmt läge. Lycka till med din änglatrumpet!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB