Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Akacia, Acacia

Akacia finns tillgänglig i november - april och köps när 1/3 av blommorna slagit ut. Växten kallas ofta felaktigt för mimosa.

Från Blomsterfrämjandet

Namn: Akacia, Acacia.

Familj: Fabaceae, ärtväxter.

Ursprung: Australien.

Färg: Blommar i gult.

Beskrivning: Akacia - fr. grek. akakia, tagg.

Bakgrund: I naturligt tillstånd växer akacian som ett träd och det som ser ut som blad är egentligen så kallade fyllokladier, omvandlade bladlika skott. Akacia finns tillgänglig i november - april och köps när 1/3 av blommorna slagit ut. Växten kallas ofta felaktigt för mimosa.

Egenskaper: Akacian har en stark doft som allergiker kan finna besvärande. Blomman innehåller polyfenol, ett ämne som försämrar hållbarheten hos andra snittblommor.

Placering: Akacior är känsliga för torr luft och kan lätt torka ut i vår inomhusluft. Genom att placera blommorna svalt nattetid, gärna insvepta i silkespapper, förlänger man hållbarheten. På dagen placeras de ljust.

Skötsel: Blommorna ställs i riktigt med varmt vatten med en normal dos näring. Omslagspappret lämnas kvar tills blommorna sugit åt sig vatten. Blad som riskerar att hamna under vatten tas bort och stjälken snittas om innan blommorna sätts i vasen. Eftersom akacian lätt torkar ut är det en god idé att spraya blommorna emellanåt med rumsvarmt vatten. Hållbarheten är mellan 1 - 6 dagar.

Användning: På grund av utsöndringen av polyfenoler är akacia lämpligt att kombinera med snittblommor som har god hållbarhet såsom nejlika, orkidéer, ranunkel och rosor, men det är också vackert att ställa fram en vas med enbart akacia.

Produktionsmetoder: Akacia kommer ursprungligen från Australien, men odlas också i Sydeuropa. Akacia från Europa finns tillgänglig ungefär från mitten av september till tidigt i mars.

Akacior kan förökas såväl från frö som genom ympning. Fröförökning är den vanligaste tekniken i Australien. I Europa är det vanligare med ympning eftersom ympade exemplar blir mer homogena och dessutom går snabbare att producera. Detta för att de inte behöver gå igenom det juvenila stadiet där växten ännu inte kan blomma. Ett ympat exemplar blommar efter två år.

För att få en så högavkastande planta som möjligt beskärs växten regelbundet När acacian blommar och 10 % av blommorna har öppnat sig är det tid för skörd. Skörd kan sedan ske under flera års tid.

Kuriosa: I naturen hyser många av Acacia-arterna myror, dessa skyddar trädet mot insekter som vill lägga ägg på eller äta av trädet. Under blomningen stör blomdoften myrornas aktivitet så att pollinatörer kan komma fram till blommorna och utföra sin uppgift.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB