Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter i vinter

Att fylla på med gröna och blommande växter i fönster och inne i rummet skapar trevnad inför den stundande vintern. Växterna får oss att må bättre, vilket gör att det finns all anledning att skapa en egen inomhus djungel, nu när det gröna börjar gå över i gult och rött utomhus.

Från Blomsterfrämjandet

Gör så här om du vill att dina växter ska trivas i vinter. Våra vanligaste krukväxter kommer från tropikerna där luftfuktigheten är hög och ljuset flödar. Vet man det förstår man lätt att svenska hem inte är någon direkt dröm för krukväxter vintertid. Men det finns mycket vi kan göra för att lyckas med krukväxterna och få dem att både växa och blomma vintertid.

Ökad luftfuktighet

De tropiska växterna är alltså vana vid hög luftfuktighet. Tyvärr kan vi knappast bjuda dem på detta, då luften snabbt förlorar mycket av sin fuktighet när vi sätter på värmen.

Men nu på hösten går det lätt att anpassa nyinköpta växter till rumsklimatet, då fortfarande luftfuktigheten är hög. För att sedan hålla luftfuktigheten uppe finns flera sätt. Det mest exklusiva är naturligtvis en elektrisk luftfuktare medan en annan variant är att ha många växter tillsammans. Luftfuktigheten höjs genom att 90% av det vatten man ger plantorna återgår till luften i form av avdunstning, transpiration osv. från jord och växt.

Man kan också skaffa en inomhusfontän som både höjer luftfuktigheten och ger ifrån sig ett rogivande plaskande. Eller bara ha stora öppna skålar som avdunstar vatten framme i rummen, kanske dekorerade med vackra stenar. Det är bara att välja efter tycke, plånbok och smak. En del av våra rumsväxter är lite extra tacksamma för hög luftfuktighet t ex den vanliga ormbunken som också i sig själv är en bra luftfuktare genom att avge mycket fukt till luften.

För att hjälpa dessa växter att trivas och klara vintern bättre kan man använda "tallriksmetoden". Den innebär att man tar en djup tallrik/låg skål och däri lägger man ett tefat upp och ned. Fyll sedan på med vatten tills bara tefatets högsta punkt sticker upp och där placerar man växten. Växten står då torrskodd men vattenytan kommer att avdunsta upp genom bladverket och höja luftfuktigheten åt växten.

Om man vill förfina metoden och göra arrangemanget till en inredningsdetalj är det lätt gjort. Välj en vattentålig bricka, stort fat eller dylikt, fyll detta med vackra stenar, snäckor, dekorationsglas, (allt det där du bara har liggande i lådorna), ända upp till kanten. Ovanpå den här "bädden" placerar du sedan de växter du vill ge optimal luftfuktighet. Till sist när du satt arrangemanget på plats fyller man på vattnet, men inte så krukornas botten kommer i kontakt med vattenytan, utan ca ½ cm lägre.

Sedan kan du pynta med drivved, snäckor och annat mellan krukorna. Efterhand som vattnet avdunstar får man sedan fylla på medan växterna vattnas uppifrån som vanligt.

Genom att höja luftfuktigheten minskar man också risken för spinn (ohyra) som lätt drabbar en del krukväxter när luften är torr. Duschning med duschflaska ger bara en mycket kortvarig effekt och man skadar lätt träytor och fläckar ner fönstren.

Så var det det där med dagsljuset under årets mörka hälft, som inte direkt överensstämmer med ljuset i tropikerna.

Under den svenska sommaren är det inga problem för då är ljusmängden ungefär lika stor här som i tropikerna ca 100.00-120.000 lux en solig dag. En solig vinterdag i januari är vi däremot nere i 3000-4000 lux, för att inte tala om en januaridag när snötunga moln täcker himlen, då är ljusmängden endast 700 lux och då dessutom bara för några timmar. I tropikerna är ljusmängden däremot konstant hela året, med 12-14 ljustimmar per dag. Inte undra på att växterna lider som behöver ljus för alla sina livsprocesser.

Är man medveten om detta kan man idag lätt hjälpa växterna med extra belysning. Här finns det flera sätt både dyra och billiga.

Mest ljus ger naturligtvis speciallampor som kvicksilverlampor, blandljuslampor och metallhalogenlampor som används i offentliga lokaler och i växthus. De två första lamporna ger ifrån sig ett ganska kallt vitt ljus som inte är någon mysbelysning i hemmet utan passar bäst i stora offentliga lokaler. Metallhalogenlampor ger ifrån sig ett mer gul/orange ljus och armaturerna har ingen "hemdesign", men det bryr sig många växtentusiaster inte om. Mer användbart i hemmet är däremot vanliga lågenergilampor som passar i stort sett alla hemarmaturer idag. Dessa lampor och fullfärgslysrör ger bra ljus till växterna och är dessutom energisnåla. Däremot är alla typer av glödlampor och halogenlampor olämpliga. Deras ljus innehåller för mycket rött ljus vilket gör växterna långa och rangliga. Dessutom är det bara 5% av lampans effekt som är ljus, resten avges i värme och kan ge växterna brännskador.

Möjligheten att använda vanliga billiga armaturer till växtlampor gör det möjligt att i större utsträckning ha växter inne i rummet. För bara 1 meter innanför fönstret har ljusmängden sjunkit med 75%. Så belys din "djungel" inne i rummet. Med belysning framhävs växterna också bra och ger ökat skönhetsvärde åt rumsupplevelsen. Extra ljus kan dessutom få blommor som t ex saintpaulia att blomma hela vintern, när de annars hade vilat i brist på ljus. Växterna vill också ha nattro, så sätt en timer på växtlamporna så att de lyser 12-16 tim/dag.

Förslag på några växter som tål att stå inne i rummet med belysning.

  • silverkalla
  • aspidistra
  • fågelbobräken
  • bergpalm
  • cissus
  • dracena
  • gullranka
  • fönsterfikus
  • banianfikus
  • juvelblomma
  • monstera
  • juvelbägare
  • philodendron
  • klätterkalla
  • aralia
  • fredskalla
  • vriesea
  • zamiakalla

Förslag på växter som uppskattar hög luftfuktighet lite extra och djupa "tallriksmetoden".

  • adiantum
  • bladbegonior
  • palmbräken
  • kalatea
  • kroton
  • bloddracena
  • mose vass
  • parasollsäv
  • banan
  • ormbunke
  • gallergräs
  • mosslummer

Visste du att forskningen har visat att vi i en grön miljö:

  • blir lugnare och mer harmoniska.
  • får lägre blodtryck.
  • får stresshormonerna att sjunka.
  • får en bättre inlärningskapacitet.
  • får en ökad koncentrationsförmåga.
  • får minskade problem med statisk elektricitet av höjd luftfuktighet.
  • mår bättre av den ökade luftfuktigheten, med mindre ögonproblem, andningsproblem, torr hud.
  • minskad problem med statisk elektricitet av luftfuktigheten.

Hur skapar man då en grön oas i sitt hem eller på jobbet?

Börja med att utnyttja dagsljuset i fönstret. Är fönstret soligt välj växter som tål sol som t ex en porslinsblomma på båge, med några låga varigerade svärmors bandrosetter på vardera sidan. För att sätta lite färg ha ett par säsongsväxter som blommar t ex kalanchoe, miniros, julstjärna, juvelblomma osv. och för att avsluta utåt kanterna med något lite högre, kanske en klättersparris eller den tåliga nya zamiakallan. Komplettera gärna med amplar om fönstret är stort t ex med ormkaktusar, porslinsblommor eller den vackert rödblommande ampelfacklan. I det mörkare fönstret åt norr kan en bambufikus få ge höjd, flankerade av några nya läckra saintpauliasorter. Med sina ljusgröna bladstrutar kan sedan ett par fågelbobräken lysa upp och som avslutning passar kanske även här zamikallan.

Allra finast får man i fönstret om man kan åstadkomma breda fönsterbräden eller ha ett helt bord med växter framme vid fönstret. Då kan man skapa hela växtlandskap och lätt skapa optimala belysnings- och luftfuktighetsarrangemang för växterna.

Inne i rummet kan man låta växter som gullranka, cissus och klätterkalla hänga ned från bokhyllan. Har man en bokhylla i mörkt trä framhävs den nya gulbladiga gullrankan jättebra. Ovanpå bokhyllan placerar man gärna också några upprättväxande växter som bryter i bladfärg och bladform till det hängande t.ex. apostlalilja, fredskalla, aspidistra eller dracena. Om man vill ha en färgklick där uppe passar en juvelblomma eller en vriesea. Men tänk på att ha en enkel lösning på hur man ska nå upp att vattna. Skydda också gärna hyllans trä om du skulle spilla när du vattnar. Växter som placeras så här högt upp och inne i rummet måste ha extraljus från lågenergilampor eller vanliga lysrör. I ett arbetsrum går det kanske bra med ett par riktbara skrivbordslampor medan man i vardagsrummet kanske väljer annan typ av armatur.

Placerar man ut växtgrupper i bostaden bör man tänka på att inte placera dessa för nära balkongdörren, ytterdörren eller vädringsfönster. Inga krukväxter tycker om kalldrag som blir vid vädring under höst och vinter.

Om man har ont om plats kan smala höga växter som dracena gå bra. Växter på stam kan också vara en lösning. Olika fikusar och hibiskus kan man hitta uppstammade och av strandkastanj kan man finna höga exemplar med vackert skulpturalt flätade stammar. Vill man skapa en större grupp med växter bör man välja växter med olika höjd, karaktär och bladfärg. Men se upp att det inte blir oroligt. För att belysa en grupp med växter i olika höjd kan det behövas flera ljuskällor som ger ljus till de olika växtnivåerna.

Växtgrupper kan vara samplanterade, men då fordras att växterna har samma krav på vatten. Lättas är att bara ställa ett antal växter i en grupp och sköta dem var för sig. Då är det lätt att gruppera om när man t ex köpt en ny växt.

En blandad grupp kan t ex bestå av en högstammad grön doftdracena, en stor, lite högre sort av silverkalla med gråmelerade blad och en mörkt grön fredskalla som lyser upp med sina vita blommor.

Vid jämnhöga växter som t.ex. en skål med bara silverkallor eller bara fredskallor behövs bara en ljuskälla rakt ovanför.

För att lyckas bra med växter vintertid och inne i rum ska de flesta växter torka upp lätt mellan vattningarna. Känn alltid efter med fingret en bit ner i jorden, då ytjorden alltid avdunstar sin fuktighet till rumsluften.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB