Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Dags att beskära rosor

Den gamla sanningen om att beskära rosor när björkarna har musöron stämmer ännu. Dels kan du då se om det har blivit några vinterskador som behöver klippas bort, dels kan du se var de friska knopparna kommer. Odla.nu berättar hur du klipper dina rosor!

Av Sylvia Svensson

Låt oss börja med lite grundläggande kunskap kring beskärning av rosor.

Beskär vid rätt tid

Rätt tidpunkt för beskärning är när ‘björkarna har musöron’. I sydligaste Sverige kan man dock beskära tidigare under vårvintern, om risken för frost säkert är förbi. Vänta inte för länge med att beskära! Om bladen har börjar utvecklas ordentligt tar du bort en del av rosens kraft genom att klippa av grenar.

Varför ska rosor beskäras?

Syftet med att beskära rosenbusken är att förminska den och göra den luftigare. Svaga grenar kan tas bort, de är inte så livsviktiga för rosenbusken. Gallringen gör att man får in mer luft och solljus. Luftigheten håller rosenbusken frisk och den blommar bättre.

Hur klipper man rosen?

Börja med att rengöra och vässa sekatören så att inte grenen krossas utan går rakt av.

Ta först bort alla döda grenar. Levande grenar är grönaktiga och vita inuti. Döda är oftast svarta eller mörkbruna på ytan och bruna även inuti. Det är viktigt att bli av med döda grenar, de kan innehålla sjukdomar som kan sprida sig till andra delar av busken.

Klipp ovanför ett utåtpekande öga (=bladknopp) för att få en bred och yvig planta. Har du en klätterros kan du välja att klippa ovanför ett inåtpekande öga om du vill ha en smal, mer upprätt växt.

Lägg snittet så att det är något snett, vinkla sekatören i 45 graders vinkel, d v s ungefär i samma vinkel som ögat sitter i. Snittet ska luta ifrån ögat så att vattnet rinner av så att svampsjukdomar inte får fäste på det. Lämna inga längre tappar ovanför snittet, men klipp inte heller så nära att ögat skadas.

Olika rosorna beskärs något olika

Det finns mängder med olika sorters rosor och de beskärs olika beroende på hur busken växer och på när busken sätter sina blommande skott. Jag går igenom beskärningen av huvudgrupperna inom rossläktet.

Rabattrosor klipps hårt

Rabattrosor är vi vana att se i rabatter utmed gångvägar och husväggar. De är vanligen under meterhöga, nästan ständigt blommande med blommor antingen i klasar (floribundarosor) eller med en stor blomma per stjälk (storblommiga) i olika färger och storlekar.

Rabattrosor är oftast ganska moderna hybrider, som blommar på årsskott, d v s på de nya skotten som växer fram under sommaren. De skall därför klippas ner ganska hårt, om man vill hålla dem buskiga och låga. De kan visserligen blomma bra även om man inte klipper så hårt, men blir då höga och kala nertill.

Klätterrosor putsas i huvudsak

Hos klätterrosor kan du styra växtsättet genom att klippa ovanför en inåtpekande knopp om du vill ha en smal, mer upprätt växt. Vill du ha en yvig, bred ros som täcker spaljén väl, klipps den över utåtriktade knoppar.

I övrigt behöver klätterrosorna bara putsas något. De längsta grenarna kan kortas ner lite och döda och skadade grenar avlägsnas helt och hållet.

Marktäckande rosor klarar häcksax

Under senare år har det kommit många nya sorter av landskaps- och marktäckande rosor, även kallade coverrosor. Dessa rosor är ypperliga för slänter och där man vill ha stora planteringar av enhetliga rosor som dessutom blommar nästan hela sommaren. De mest kända är nog de äldre sorterna som ‘The Fairy’, "Älvan" och 'Bonica'.

Beskärning av marktäckande rosor kan utföras med häcksax om man så vill, men annars tar man bort äldre och skadade grenar och putsar de övriga till frisk ved. Efter första floret på sommaren kan man klippa ner de avblommade grenarna och få en ny blomning längre fram.

Beskär rotskott på stamrosor

Stamrosor har vi också fått många nya sorter av under de senaste åren. Dessa är ympade på en rak stam av en tålig vildros. Då det endast är ympen som skall växa och blomma, tas ev.rotskott kontinuerligt bort så fort de visar sig. I övrigt behövs ingen hårdare beskärning, endast skadade eller döda grenar tas bort och kronan formas lite lätt vid behov.

Buskrosor beskärs lätt

Buskrosor, d v s gammaldags- och parkrosor och vildrosor blommar ofta på fjolårsved eller äldre. Därför behövs ingen hårdare beskärning, endast skadade och döda grenar tas bort eller kortas in till frisk ved. De äldsta grenarna som slutat blomma och är fula och risiga klipps nere vid markytan.

Undantag är vresrosor, Rosa rugosa, och gammaldags gallica-rosor och deras hybrider. Dessa kan även blomma på årets ved, så här kan man korta ner de längsta grenarna på våren, så att man erhåller en jämnare buske.

Lycka till med dina rosor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB