Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskära träd

När och hur ska jag beskära mina träd?

Många frågor som skickas till mig handlar om beskärning. Vilda träd klarar den detaljen själv, något som jag märker när det har blåst och massor av torra grenar och kvistar ramlat ner under min ek. Detta gör att den stora ekens krona är välformad och lagom tät utan att jag gör något åt det. Det samma gäller min stora gran som jag har på tomten.

När man beskär träd gör man det för att i någon mening förbättra det som naturen annars tar hand om. Det kan finnas många skäl till att beskära träd. På 1600-talet ville stormännen visa att de hade makt även över naturen och beskar äppleträd så att de kronorna blev kubiska.

När vanligt folk började odla äpplen för att förstärka hushållet var skälet till att beskära att öka skörden. Eftersom tid inte var en begränsande faktor lät man träden bli stora och klättrade på stegar efter frukten.

När sedan tiden blev dyrbar började de professionella odlarna beskära så att man kunde nå alla äpplen från marken för att därmed höja effektiviteten vid plockningen. Numera odlas frukten på spalje i rader där traktorer kan komma fram mellan raderna för sprutning och transport av frukten.

I våra trädgårdar har hushållingsaspekten fått ge vika för njutnings- och skönhetsaspekten. Äppelträdet är mer till för prydnad än för att ge en bra äppelskörd. Vi har dåliga förutsättningar för att lagra äpplen vilket brukar synas i trädgårdarna på hösten då det ligger massor av fallfrukt under träden till glädje för rådjur och trastar.

Under mitten av 1900-talet spreds en beskärningsteknik som skulle efterhärma den professionella odlingens låga träd. Följden har blivet avskalade äppelgrenar med tofsar i ändarna på ståhöjd och med massor av vattenskott på de gamla grenarna. Man har åstadkommit obalans mellan rot och krona genom denna hårda beskärning vilket trädet kompenserar genom att sätta nya vattenskott till glädje för trädbeskärarna?

Själv har jag tre jättegamla äppelträd, Åkerö, Signe Tilisch och Melonäpple. Melonäppelträdet och Åkeröträdet har nog inte beskurits under de senaste 50 åren. Jag tycker att de är pensionerade och förtjänar att få lämnas i fred. Båda bär ett övermått av frukt som i år gav ca 50 l must + mos och ätäpplen i sådan mängd att de kvarvarande med glädje nu läggs ut till rådjuren.

Så om man ska beskära träden bör man göra klart för sig varför man ändra på det naturen annars ordnar. Kanske är man inte nöjd med naturens ordning. Träden växer om de lämnas obeskurna mot ljuset dvs på höjden. Genom att sätta så långa skott som möjligt kan de konkurrera om ljuset med intillstående träd eller kommande träd i närområdet. Om vi planterar träden på lagom avstånd riskerar ju inte träden att bli skuggade men det vet de inte om utan av självbevarelsedrift växter de på höjden och blir gängliga och fula. När vi köper ett frukträd i en plantskola väljer vi ofta det som har längst årsskott. Säljaren som om han vore en ärlig människa borde då klippa ner trädet men gör inte det utan överlåter detta till köparen som ömt planterar trädet i den bästa jord som finns att tillgå. Oftast tar sig trädet och de redan meterlånga årsskotten växer till sig ytterligare en meter den första sommaren.

Påföljande vår blir det aktuellt med beskärning. Vad göra? Fem stycken två meter långa skott spretar mot skyn.

Det som skulle ha gjorts vid planteringen var att toppa alla grenarna och toppskottet 30 cm från förgreningen. Därvid skulle man se till att det översta skottämnet kom på utsidan från stammen räknat. Vidare skulle de så mjuka grenarna med spjälor eller bindning tvingats ut från stammen. Resultatet skulle ha blivit att årsskotten som alltid blir kraftigast från det översta knoppämnet skulle ha växt ut horisontellt från trädet och lagt grunden till en vacker trädkrona i manshöjd.

När man sedan beskär trädet följande åt låter man konsekvent det översta skottämnet sitta på undersidan av grenen och på så sätt underhåller man en platt paraplyliknande krona. Toppskottet kan man ta bort helt när den platta kronan är etablerad.

När det gäller tid för beskärning så är det av hävd vinterhalvåret. Stenfrukter och druvor skall dock beskäras före 1 januari. När det gäller äpplen och päron kan beskärningen ske när som helst under året. Av arbetstekniska skäl gjordes detta arbete på vårvintern då det var minst att göra i odlingarna och så görs även nu för tiden. Det kan ju vara skönt även för hobbyodlaren att beskära när marssolen börjar värma men man skadar inte träden om man beskär under sommaren. När det gäller vattenskott går dessa att slita av på eftersommaren och om det görs efter första augusti växer de inte om.

Så gå gärna ut i trädgården och begrunda de fel som gjorts och fundera hur de kan rättas till.

Här kan du läsa mer om grunderna för beskärning.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB