Utställning: Livets trådar – smidiga och starka

Stockholm Frescati
fredag 7 mars 2014 till söndag 13 april 2014
Kl 11-16

Fibrer från växtriket håller samman vår vardag. De spinns och vävs till tyger, flätas till hattar och väskor, tvinnas till rep och snören eller stoppas i dynor och täcken. Välkommen till en utställning om växtfibrer i Gamla orangeriet i Bergianska trädgården. I denna utställning samarbetar Bergianska trädgården med Centrum för Modevetenskap vid Stockholms universitet. En utställning om växtfibrerna i vår vardag

Den 7 mars öppnar Livets trådar – smidiga och starka, en utställning om växtfibrer som används i vår vardag. Vilka växter är det som används och varifrån kommer de? Svaren kommer att finnas i utställningen. På utställningen kan du se levande fiberväxter, utvunna fiber och exempel på färdiga produkter som tyger, kläder och rep. Vi erbjuder även kvällsföreläsningar om kläder och mode under utställningsperioden.

Bomull, lin, jute och hampa är de vanligaste fiberväxterna, men det finns väldigt många fler växter som man kan utvinna fibrer ur. På senare år har klädindustrin börjat använda fibrer från växter som bambu, rami, ananas och kokos. Det är växter som vi kanske inte traditionellt tänker på som fiberväxter. Utställningen belyser också de miljöproblem som kan uppstå vid odling av fiberväxter och vid utvinning av fibrer.

Denna utställning bygger på ett rikt etnobotaniskt material insamlat vid Botaniska trädgården i Lund. Bergianska trädgården samarbetar med Centrum för Modevetenskap vid Stockholms universitet inför utställningen.