Fröjd och lidelse - kamelia-utställning - nordens största samling

Uppsala
lördag 5 mars 2011 till måndag 25 april 2011

Öppet tisdag-fredag 11.00-18.00, lördag-söndag 11.00-16.00 www.botan.uu.se o 80 kr inträde inkl Tropiska Växthuset I början av mars fylls Linnésalen, Botaniska trädgården i Uppsala, av blommande kameliaträd som kommer att stilla vår längtan efter våren. Det är den danske blomsterkonstnären Tage Andersen, som gästar den pampiga nyklassicistiska byggnaden med sin imponerande kamelia-samling - Nordens största med många olika sorter och fler än tvåhundra träd. Kameliorna har ställts ut på många ställen ; i Sverige på Sofiero Slott, Helsingborg - i Bergianska Trädgården, Stockholm, Trädgårdsföreningen, Göteborg och Hallwylska Palatset, Stockholm.

I de stora rummen agerar Tage med utvecklingsmöjligheter utan gränser, i ett självskapat scenario. Att inta de stora rummen är en utmaning som kräver särskilda krafter, menar Tage, men han föredrar alltid stora krav framför lätta lösningar. Det senare har aldrig tilltalat honom.

Kamelian är och förblir en passion för Tage Andersen. "Man sköter den månad efter månad och för en kamp för att den ska lyckas, allt för att få uppleva det ögonblick av glädje när knoppen spricker upp och skapelsen slår ut."

Kameliorna är nu i full knopp, och tillsammans med Tages poetiska installationer, kommer vi att bjudas på en magisk föreställning.