Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Vinterpyssla utomhus med naturmaterial

  • Trädgård

Jag älskar att pynta med naturmaterial utomhus. Grenar, granris, kvistar och till och med grönsaker. De håller sig väldigt bra utomhus och blir inte dåliga av den regniga och fuktiga vintern som jag oftast har. 

På grund av tekniska problem är flera bilder borta. De kommer laddas upp så fort det går.

Text och bild: Anna Theorin

Det är lite svårt att veta när man ska börja vinterpyssla här hos mig. Jag har fortfarande växter kvar som är fina i sina krukor. Alunrot och gräs som inte riktigt vill ge sig än. Har till och med en pelargon utomhus fortfarande. Men man vill ju fixa i ordning det lite inför jul och vinter. Få lite julstämmning nu i mörkret. 

De växter som ska få bo kvar i sina krukor klipper jag helt enkelt bara ner och täcker med mossa eller granris. Till våren kommer de komma upp igen. Detta gäller alunrötter och prydnadsgräsen. Pelargonen tål inte att stå ute hela vintern så hon får flytta in nu. Det är en speciell pelargon som tål en hel del kyla. Den heter 'Pinky Pinks' och vi kommer att ha den till salu under nästa år igen. 

Picture

Jag brukar använda mig av minigranar på mina trappor. Tycker det är vackert, man kan dra upp dem med rötterna eller klippa av dem. De klarar sig utomhus oavsett men om du ska ha dem inne är det bäst att rötterna är kvar. Då barrar de inte lika mycket. Glöm inte att det är väldigt viktigt att ni frågar markägaren om lov innan ni tar material från en skog. Detta gäller både granris, minigranar och mossa. Och om ni ska klippa granris eller andra grenar så klipp framför en knopp eller barr. Då blir det minst skador på trädet. 

I mina minigranar har jag små ljusslingor. Vissa går på batteri och vissa på vanlig el. Det är väldigt käckt med de som går på batteri om man inte har tillgång till el utomhus. Ni hittar alla våra ljuslingor här.  Eftersom jag redan har jord i mina krukor och vissa har plantor kvar i sig så klipper jag av rötterna och de nedersta grenarna och sticker bara i granen i krukan. Den kommer stå där grön och fin tills jag tar bort den. Täck med mossa så ser det trevligare ut. 

I vissa krukor har jag inget planterat. Jag täcker med mossa, sticker ner lite grönkål och placerar några rödlök på toppen, lite kottar får också komma med. Rödlök, grönkål och granatäpple är perfekt att ha ute som dekoration. De lyser verkligen upp och håller hur länge som helst. Man kan använda äpplen men jag har mycket fåglar i min trädgård som gärna får äta äpplen, dock inte vid éntren - de har ganska dåligt bordskick nämligen. Jag har provat med apelsiner ute också och i kallare zoner kan det säkert fungera, här hos mig möglar de fort i fukten. 

I min eldskål har jag satt en minigran och en julros. Julrosen kommer att få flytta till en rabatt i vår. Jag har klippt bort en del blad så att blommorna kan få sträcka på sig lite mer. Den tar inte skada av detta alls. Julrosor är perfekta i vinterplanteringar. Även här har jag klippt ner ett gräs och täckt med mossa. Eldskålen är fantastisk! Jag har aldrig eldat i den dock utan den används bara för plantering vid min entré. Vi har några kvar i lager som ni hittar här.

Själva trapporna har jag täckt med granris. Jag har turen att ha en egen granhäck så jag har klippt från den. Det doftar magiskt när man går på riset. Man får byta ut riset ibland eftersom det slits.

Ljus behövs också! Levande ljus tillför något speciellt nu på vintern. Det finns också batteridrivna ljus nu som verkligen ser ut som levande ljus. Ni hittar alla våra batteridrivna ljus här.

Jag har också gjort egna stjärnor jag ställt lite varstans. Mina är gjorda av kornell men man kan använda vilka grenar man vill. Mindre stjärnor kan man klistra ihop med limpistol och större får man linda med metalltråd. Det tillför något litet extra tycker jag. Jag tycker verkligen man ska pynta mycket just där man går varje dag. Ju mer grönt man kan få in denna grå årstiden desto bättre. Använd saker som redan finns i er trädgård eller hemma. Stjärnanis och kanelstång är vackert i krukor till exempel. Nypon i en krans av kaprifolgrenar lyser upp. 

Picture

God jul på er alla odlare!