Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 499 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svamputställning

Botaniskas årliga svamputställning börjar 11 september

Sopparna lyser med sin frånvaro, gula kantareller finns i massor och trattkantareller har man kunnat plocka i en månad. Visst är det ett konstigt svampår i år och någon exakt förklaring kan experterna inte ge.

  • Det enda man säkert kan säga är att det har med klimatet att göra, säger Magnus Neuendorf som är intendent på Göteborgs botaniska trädgård och ansvarig för den årliga svamputställningen som invigs på tisdag. I helgen ska han ut i skogen och samla det som finns i svampväg. Han befarar att det kan bli magert i år.

  • På förra årets utställning hade vi 200 arter, i år kanske det bara blir hälften så många. Magnus Neuendorf tycker att svamputställningen är viktig eftersom det bästa sättet att lära sig svamp är att titta på levande exemplar tillsammans med någon som kan ämnet. En bok kan aldrig återge svampens utseende på ett helt korrekt sätt, tycker han.

    Svamparna finns på plats i Botaniskas Stolpbod liksom kunniga rådgivare i form av Magnus Neuendorf och mykologen Robert Daun. Samme mykolog hjälper varje måndagkväll till med svampbestämning i Botaniska. Då kan man komma med sin svampkorg och få veta vad den innehåller.

    På svamputställningen är det mer åt andra hållet. En skog av svamp finns uppdukad och det råder inga tvivel om vilken som är vilken. Det är bara att se, lukta och lära.

grönsakerkryddor
Grönsaks- & Kryddplantor
Handla nu

På utställningen deltar också Botaniska Analysgruppen från Göteborgs universitet som berättar om svampar vi helst inte vill hitta; mögel- och rötsvampar. Man kan tex. beskåda en äkta hussvamp.

Nu måste påpekas att när man pratar om ett dåligt svampår är det Västsverige och Göteborgsområdet man menar. I Västerbotten och Norrbotten finns hur mycket svamp som helst i år.

Botaniskas svamputställning
tisdag 11 september till söndag 16 september.
Öppet varje dag kl. 10-16.
Svampexpert på plats dagligen kl. 13-15
Tisdag 11 september öppet kl. 10-20.


Kantarellrensning


Den läckra kantkremlan Foto: Magnus Neuendorf

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB