Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla grönsaker inomhus under vintern! - Sortval och sådd EJ KLAR

I denna artikel kommer jag ta upp de sorters grönsaker jag odlar inomhus under vintern. Vad ska man tänka på vid sådd och vilka grönsaker som inte går att odla inne med bra resultat.

Vilka grönsaker går inte att odla inomhus?

Okej, jag tänkte att vi skulle gå igenom denna listan först så vi får det ur vägen :) Om ni har provat att odla dessa inne med bra resultat får ni gärna höra av er och berätta hur ni gjorde. Det är alltid kul att få reda på hur andra löser sina odlingsproblem!

Melon, Gurka och Zucchini - Detta blir enorma plantor! Både långa och breda och jag har inte kommit på något bra sätt att få dem att växa inne i kruka. Dessa växter behöver massvis med ljus och jag har inte lampor eller plats för att ha så många lampor så det täcker plantorna inne. Jag har försökt utan växtbelysning med ett klent resultat. Ingen frukt och inte blev det några tjocka rankor som det borde heller.

Vit och Rödkål - Visst blir det goda späda blad men inte några riktiga huvuden av det. Varför vet jag inte.

Bärplantor & fruktträd
Bärplantor & fruktträd
Handla nu

Bönor och ärtor - samma problem med storleken. Jag får inte till ljuset bra på dessa.

Rotfrukter - alla sorter som inte har en mindre variant. Det går självklart i större krukor men jag tycker att skörden blir för snål mot vad man faktisk ger.

Höga tomater - Alla tomater som blir höga kan jag inte odla, ljuset räcker inte till och det blir i såfall bara toppen på plantan som får bra med ljus. Låga tomater, busktomater och ampeltomater går däremot utmärkt.

Odlingsvärda sorter!

Piplök "Ishikura" - Denna salladslöken är perfekt att odla! Den blir fort "ätklar" men tar lång tid på sig att bilda riktiga lökar. Man behöver inte nödvändigtvis plantera om en och en utan det går utmärkt i klump. Denna sort ska sås, 1,5 cm ner i fuktig jord. Man kan så den med jämna mellanrum för att alltid ha tillgång till salladslök. Man kan äta hela stjälken och den blir inte träig i den gröna delen.

Tomat "Tumbling Tom Yellow" - Tomatnördarna därute vet redan vilken sort detta är då den är väldigt uppskattad för sin smak och sin rika fruktsättning. Sen att den inte blir så hög utan är en buskig variant som inte behöver tjyvas gör denna tomaten till en vinnare! Sås 0,5 cm ner i fuktigt såjord. När tomaten växt till sig passar den utmärkt att ha under vår lamparmartur!

Rädisa "Bright Lights" - Dessa rädisor har underbara färger! De förgyller vilken sallad som helst eller varför inte prova skivade med creemcheese på en knäckemacka? Man kan även lagra denna sort om man vill, förvara i sand på en sval plats! Dessa frön ska sås en och en för att man ska kunna omplantera dem sedan. Så gärna i en roottrainer så man inte skadar roten vid omplantering. Så 1,5 cm djupt i fuktig såjord. Så gärna i omgångar då de går åt fortare än man tror :)

Morot "Short 'n' Sweet" - Man kan odla morötter inomhus om man väljer en liten sort! Denna sorten är utmärkt för att skörda i primörstorlek då den får smak tidigt. Man måste så dessa en och en och gärna i en roottrainer då man inte vill skada rötterna vid omplantering. Sås 1,5 cm ner i vattnad såjord.

Sallat "Mix" - Sallat kan du så

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB