Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla grönsaker inomhus under vintern! - Kom igång! EJ KLAR!

Bara för att vintern kommit så betyder det inte att vi inte kan odla grönsaker! Med rätt teknik och rätt produkter kan man få egenodlade grönsaker inomhus under vinterhalvåret! Tänk att få bjuda på egenodlad krispig sallat till julbordet eller smörstekta primörmorötter till nyår!

Denna artikelserie kommer att komma ut i fyra delar,

1: Kom igång- vad behöver jag för saker och hur ska jag ställa upp allt?

2: Vilka grönsakssorter går att odla inne?

3: Löpande skötsel av din egen grönsaksodling

4: Skörd och recept!

Kom igång med din inomhusodling!

När man läser om inomhusodling kan det verka vara en djungel! Vad behöver jag för saker? Vilken jord ska jag använda? Behövs växtbelysning? Det finns många frågor gällande inomhusodling och i detta avsnitt ska jag försöka svara på alla på ett så enkelt sätt som möjligt. Vi kommer att gå igenom jord, näring, belysning, värme och temperatur samt bevattning. Förhoppningen är att just DU ska börja att odla grönsaker under vinterhalvåret. För vem vill begränsa sig till sommarmånaderna? :)

Vilken jord ska jag använda? Är det skillnad på "vanlig" jord och såjord?

När vi börjar att fröså våra grönsaker så ska vi använda oss av såjord eller kaktusjord. Den jorden är näringsfattig och luftig med ett perfekt pH-värde för dina små plantor i början. Man använder även den jorden till sticklingar, kaktusar och suckulenter samt bonsaier. Detta på grund av dess luftiga konsistens. Såjord är mer poröst och det ger mer syre till rötterna som småplantorna behöver. Eftersom såjorden är mindre gödslad är angrepp av svampsjukdomar på jord och plantor mindre. Och på grund av det låga näringstalet så bränns inte rötterna vid tillväxt som de hade gjort i en "vanlig" gödslad jord. Om ni vill kika närmare på en bra såjord som jag använder mig av kan ni klicka här.

När plantorna sen kommit upp så omplanterar du dem i gödslad jord. Omplantering kommer vi ta upp i del 3 av artikleserien.

Behöver man näringsvattna småplantor?

När dina plantor har kommit upp ur jorden ska du inte näringsvattna. Den lilla mängden näring som fröer har med sig samt det som finns i jorden räcker gott och väl till plantan. När man sedan omplanterar frösådderna till nya krukor så gör man det i gödslad jord. Du behöver inte gödselvattna dessa krukor heller. Näringen som finns i jorden räcker gott och väl i början. I del 3 kommer vi att ta upp vilken form av näring som måste tillsättas vid ett senare skede när plantorna blir större.

Vilka växtlampor behöver jag och räcker det med ljus från fönstret?

Nu kommer vi till den delen som är av största vikt vid grönsaksodling inomhus. Ljuset. Som vi alla vet är det väldigt ljust i sverige under sommarmånaderna. I vissa delar av lander mörknar det inte alls. När vi sen går in på hösten så minskar ljuset drastiskt och fotosyntesen i växterna avtar. Det är därför vissa växter får så fina höstfärger till exempel. Oftast tänker man att det är ganska ljust i sina fönster endå, speciellt på soliga vinterdagar. Men inte ens det ljuset räcker för grönsakerna att använda. Det är helt enkelt för lite.

Att sätta en vanlig glödlampa över växter hjälper sällan. Om den är för nära så bränns växten då glödlampor utstrålar mycket värme och om den är för långt bort så gör den ingen skillnad.

Man brukar använda sig av två olika belysningar till växter beroeende på hur många plantor som ska belysas. T5-lysrörär det mest effektiva och billigaste för hobbyodlaren. Man vill ha ett vitt ljus till växterna, kallt eller varm spelar ingen roll. T5-lysrör har ett brett färgspektra och alstrar inte mycket värme. De är enkla att få tag på och billiga i inköp om man jämför med andra växtbelysningar. De kostar heller inte mycket i elräkning. Jag frågade en elektriker hur mycket det kostar att ha tänt ett T5-lysrör 12 timmar om dagen varje dag i sex månader. Det skulle kosta cirka 75 kronor totalt. Helt överkomligt pris tycker jag. Sen beror det självklart på vilket form av elavtal man har men 75 kr var standard.

Fleråriga växter
Perenner
Handla nu

Om man har mindre krukor och kanske bara ska odla nån tomat eller chilliplanta så kan man använda sig av en lamparmatur och en speciell växtbelysningsglödlampa. Den blir inte varm och har ett bra ljus och den är snygg så det gör ingenting om man har den i vardagsrummet eller köket. Lamparmaturen till den här belysningen hittar ni här. Jag har valt att använda den till tomatodling, då jag tycker både tomatplantor och lampan är så snygga ihop så jag vill ha dem framme!

Reflektorer

Om man tittar inne i våra lamparmaturer så ser man att det är reflektorer i dem , detta används för att allt ljus som utstrålar ifrån lampan skall komma växten till nytta. Reflektorerna gör så att ljuset riktas ner mot växterna och inte sprider sig som man kanske vill med en vanlig lampa.

Hur långt ifrån växten ska belysningen vara?

Belysningen måste komma växten till nytta, så ett bra mått är mellan 20-40 cm över växten. Man får prova sig fram till vad som är bäst för ens grönsaker. Att använda en ställning för armaturer är bra och enkelt. Då kan man justera höjden på armaturen utan krångel när plantorna växer.

Hur länge ska belysningen vara tänd?

Belysningen ska vara tänd mellan 12-14 timmar per dag. Det är vitktigt att växterna får sin "natt" då de går i vila och återhämtar sig. Man kan alltid börja med tolv och se om det räcker, om plantorna ser taniga ut och sträcker sig efter ljuset så ökar ni tiden och sänker ner lamporna lite mer mot plantorna

Såhär ser en färdig armatur ut ikopplad, ni hittar alla våra produkter inom växtbelysning här.

Värme och temperatur

De allra flesta grönsaksfrön kräver en viss värme för att gro, detta gäller framförallt värmekrävande växter som tomater och chilli. Jag använder mig av en värmemattasom värmer jorden till ca 28-29 grader. Även sticklingar rotar sig bättre i varm jord. Man ställer helt enkelt bara krukorna eller trågen på värmemattan. Temperaturen överlag ska stämma överens med ljusets styrka. Ju varmare du har destå mer ljus behöver växterna och ju kallare destå mindre ljus kräver växterna.

Pluggbox, roottrainers/rootmasters och miniväxthus - vad ska jag använda?

När man ska odla grönsaker inomhus är det lite skillnad på hur man går tillväga vid sådd. Om man normalt sår en rad med morötter eller rädisor utomhus kan man gallra och du behöver inte plantera om. Detta går inte när man sår inomhus så då får man anpassa sig efter hur växten faktiskt växer och hur rötterna utvecklas på just den grönsaken.

Miniväxthus eller drivhus använder jag till fröer som kan gro tilsammans lättare. Till exempel plocksallat och basilika. Då kan man omplantera hela klumpen på en gång och det görs lättast med denna sortens kruka. Att den är självbevattnad och man kan justera ventilationen gör det extra enkelt.

Pluggbox används till mangold och rädisor, jag sår ett frön i varje för att sen kunna omplantera dem. Det är enkelt att vattna rakt ner i tråget och man kan justera ventliationen.

Roottrainers är till för växter med känsliga rötter, och eftersom vi ska odla morötter inomhus krävs det att roten inte skadas vid omplantering. Då använder jag en roottrainer. Den används även till chili och tomater. Sen till våren är det perfekt att odla luktärter i! Roottrainers har även den självbevattning och reglerbar ventilation.

Kom igång!

Först och främst måste vi ställa upp allt. Välj en plats som inte är i närheten av ett element då det kan bli för varmt. Ställ upp det på ett litet bord eller en bänk så du slipper böja ryggen för att kika på de små plantorna eller vattna. Jag har min inomhusköksträdgård i en hall, det är lagom svalt samt att jag går förbi den varje dag. Då glömmer jag inte att vattna.

Börja med att koppla in värmemattan, den kommer vara ihoprullad men rätar ur sig när den väms upp. Kom ihåg att värmemattan bara ska användas när frön eller sticklingar ska slå rot. Plocka alltså bort den när fröna har grott.

Fyll dina krukor eller vad du nu vill använda med såjord och så dina frön som det står på fröförpackningen. Vattna lätt och sätt på locket om du använder ett miniväxthus. Ställ ditt miniväxthus på värmemattan och...vänta.. Duscha såytan emellanåt och håll koll när grodden kommer. När den gör det sätt genast igång växtbelysningen (även om det bara är ett frö som grott). Lampan ska stå på minst 12 timmar per dag. Här nedanför finns två filmer om hur både rootmasters och pluggboxar fungerar!

I artikel nummer 2 kommer jag att gå igenom de sorter jag har sått och hur man bäst tar hand om just dessa. Tänk på att det är stor skillnad mellan att odla inne och ute så det krävs lite annan taktik vid sådd!

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB