Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Odla chili och paprika

  • Trädgård

Chili och paprika är lättodlade men de tar lite tid på sig att komma igång. Speciellt i vårt land där vi har det lite kallare och mörkare än vad chili och paprika egentligen vill ha. Men, låt inte det avskräcka dig! Att odla chili och paprika på friland i sverige går utmärkt! Det har blivit allt mer populärt och fler och fler sorter kommer varje år. 

Chili tillsammans med örter och tomat // Foto: Anna Theorin
Chili tillsammans med örter och tomat // Foto: Anna Theorin

Text och bild: Anna Theorin

Chili och paprika har en lång utvecklingstid och behöver sås redan i januari-februari. Många sår även i december och det har blivit lite av en tradition att så sina chili och paprika på juldagen. Man kan prova att så senare än så men man får inte glömma att ju senare du sår, desto senare får du skörd. 

Paprika och chili tillhör samma släkte som tomat och sådden är ungefär likvärdig enligt mig. Även skötsel inomhus och omplantering. Men tomater växer fortare än chili och paprika. 

Vilken sort ska jag välja?

Det finns mängder med sorters chili och paprika och alla har olika smak och styrka. Styrkan mäts i scoville och ju högre scoville desto starkare frukt. Jag själv använder gärna lite mildare chili i min matlagning och väljer nu för tiden bara milda sorter. Jalapeno är till exempel en sort jag gillar mycket, den har en speciell smak och är inte för stark. Lombardo är också en sort jag brukar så, den är heller inte för stark för min smak. Jamaican Bell och Hungerian Hot Wax (finns även i gul version) är lite starkare men samtidigt inte för starka. De är fina sorter tycker jag. Riktigt starka sorter som Cayenne, Chocolat Scotch Bonnet och Trinidad Scorpion odlar jag inte själv längre men skötsel och odlingssätt är desamma. Välj en sort som du kommer att använda och om du är osäker kan man kolla om det finns sorter att köpa i affären innan så man kan provsmaka. Men använd inte fröerna från butiken. Kontrollerat utsäde ska man använda, annars kan man få sjukdomar och virus med sig från den köpta frukten.

Picture

När jag väljer paprika brukar jag faktiskt bara gå på utseendet hos paprikan. Förutom en sort som heter King of the North, den klarar av kallare somrar så den är given. Annars gillar jag mindre paprikor, så kallade snackpaprika, en sort som heter Snacking Purple är fin och får många frukter. 

Ni hittar alla våra fröer till chili och paprika här. 

Picture

Sådd

Jag har alltid sått mina chili och paprika som ljusgroende frön. Det finns olika åsikter om de faktiskt är ljusgroende eller inte och det verkar gro lika bra om man täcker dem med ett tunt lager med jord. Men för mig har de alltid grott som ljusgroende och det är så jag sår mina plantor. Om du täckt dina fröer och de aldrig gror kan du prova med att bara trycka dit dem på jordytan istället. Fröna tar mellan 10 dagar och upp mot 4 veckor på sig att gro, beroende på sort. Jag sa ju att de är långsamma plantor :) Normalt är mellan 1-2 veckor enligt min erfarenhet om de står varmt. Jag använder mig av såjord och sår ett frö i varje liten kruka, oftast använder jag mig av pluggboxar eller andra småkrukor. Jag trycker till fröet på jordytan och sprayar med vatten. Tänk på att fröet inte får torka ut så ett miniväxthus eller en pluggbox med lock är perfekt. Detta lilla minidrivhuset passar utmärkt om man inte ska odla så många chili. Glöm inte att märka upp era sorter! Chili och paprika ser identiska ut och det är lätt att förväxla sina sorter. Här hittar ni alla miniväxthus och drivhus. 

Fröna vill ha värme när de gror, du kan använda en värmematta eller ställa dina krukor på en fönsterbräda med ett element under. Om man har golvvärme kan man också ställa krukorna på golvet. 

Picture

Sen då... när fröerna grott?

När fröerna har kommit upp är det dags att ställa dem svalare och ljusare. En temperatur på 20 grader blir bra och ta bort värmemattan och flytta dem från elementet. Jag har mina i ett vanligt fönster utan element under, i rumstemperatur. Så fort fröerna har grott måste de ha extra belysning. Det är alldeles för mörkt på dagarna under vår vinter. Cirka 14 h per dag är optimalt. Det finns mängder med växtbelysning på marknaden och det kan vara svårt att välja. Om man bara har en eller två plantor så rekommenderar jag denna belysning som man kan fästa lite varstans med klämman. Det finns fler av den typen och jag gillar alla. Om man har fler plantor än två så är en ljusramp att föredra, denna är bra och man fäster den med sugproppar. 

 När ska jag plantera om?

Plantan får först två blad, de kallas för hjärtblad och liknar inte de riktiga bladen. Bladpar nummer två kallas för karaktärsblad och ser ut som de ska göra fast i miniformat just nu. När plantan har fått sitt andra bladpar, alltså karaktärsbladen är det dags för omplantering. Välj inte en för stor kruka, det räcker med ca 10 cm i nuläget. Man planterar hellre om ofta och i succesivt större krukor än tvärt om. Denna gången ska du plantera om i vanlig jord. Välj jord av bra kvalité så det inte är för stora klumpar av bark eller torv i. Som jag skrev tidigare är chili och paprika släkt med tomater vilket betyder att du kan plantera dem djupare än de står i krukan nu. De får rötter från stammen. Plantera ner plantan så bara bladen sticker upp ovan jord. Det är så man får knubbiga, fina plantor. I takt med att plantan växer nu planterar du om den i större krukor. Du kan även toppa din planta efter ett tag så att den förgrenar sig. Slutkrukan behöver vara minst 10 L för att få en stor och fin planta.

Picture

Nu ska plantan få flytta ut

Chili och paprika är värmeälskande växter och de tål inte frost alls. När temperaturen ligger stadigt på 10 grader kan man börja avhärda sina plantor. Det betyder att man vänjer växterna vid utomhusmiljön, långsamt. Man bär ut alla krukor och ställer i skuggan någon timme första dagen. Det är viktigt att de står i skuggan eftersom solen annars bränner bladen. Dag nummer två ökar man på det till två timmar och så vidare. Tillslut kan du ställa plantan i solen och låta den stå ute under natten. Men glöm inte att ha fiberduk till hands i fall det skulle komma en dipp i temperaturen. Chili och paprika vill stå i full sol. Den varmaste platsen du har om du odlar på friland. En altan brukar vara optimalt och speciellt mot en vägg. 

Nyp av de första blommorna...

Ja, ni läste rätt. Om man nyper bort de första blommorna på sin chili eller paprika så stimuleras nämligen blomsättningen ännu mer. Du får alltså fler blommor och frukt om du tar bort de första. Det gör ont, jag vet. Men prova på en planta och låt de andra vara om det är första gången du odlar. Då kan du själv se sen vilken skillnad det faktiskt gör. 

Picture

Skötsel

Nu står dina plantor ute på en bra plats och nu är det bara skötsel under sommaren som gäller. Vattna ofta men dränk inte plantorna. Jag har märkt att tomaterna dricker betydligt mycket mer vatten än chili och paprika så var lite försiktig med vattningen om du odlar dem bredvid varandra. Jag låter till och med mina plantor torka ut pyttelitet innan vattning. De ska absolut inte sloka då är de för torra men de gillar inte att stå blött. Man kan sticka ner en pinne eller gaffel i jorden och kolla hur fuktig den är längre ner om man känner sig osäker. 

Gödsel behövs också för att få fina plantor. Jag gödslar med lite olika material beroende på vad jag har hemma. Ibland kör jag flytande näring som BIOBACT, ibland myllar jag ner lite chrysan i jorden och om jag ska åka bort ett par dagar brukar jag lägga på gräsklipp. Det håller också fukten i krukan bättre. Man får prova sig fram helt enkelt. 

Det kan också vara bra att sätta lite stöd i krukan, både chili och paprika växer som buskar men det kan bli tungt med frukten och man vill ju inte att en grej knäcks. Jag brukar använda bambupinnar och sticker ner några stycken och binder upp vissa grenar.

Picture

Äntligen dags för skörd!

Nu har du hållit på och pillat med dina plantor i flera månader och äntligen är det skördedags! Man kan skörda chili och paprika i vilket stadium som helst. Gröna, gula och röda eller vilken färg det nu ska bli på en mogen frukt. De smakar olika beoende på mognadsgrad och man kan testa sig fram och se vilken mognadsgrad man gillar bäst. Använd dem färska, torka eller frys in. Personligen använder jag alltid paprikorna färska eftersom smaken försvinner mer vid torkning och frysning. Chilin används både färsk, fryst och torkad. 

När kylan kommer kan du välja att ta in hela plantan och övervintra inomhus eller slänga. Om det finns omogna frukter kvar på plantan kan du plocka av dem och låta dem eftermogna inomhus. Om du vill övervintra din planta så behövs extraljuset igen och man kan klippa ner den lite för att få plats. 

Lycka till!