Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - november 2004

Nyss bar jag ju in säsongens sista bukett. Och nu är det nästan julstämning i luften. Plötsligt är man sugen på att kolla vilka nya spännande amaryllisar man ska satsa på och det börjar snart vara dags att äntra skogen och hämta hem material till julkransarna. Kort sagt man har redan ena benet i tomteverkstaden.

Nej det är inte så att jag skulle vilja bromsa tiden. Egentligen är det ju utmärkt att uppleva att det går undan i svängarna, då har vi ju våren här igen så mycket snabbare, känns det som i alla fall. Nåväl var sak har sin tid och var stund ska levas efter sina förutsättningar. Kyla och mörker med sprakande norrsken är en härlig upplevelse. Hit till vårt nordliga hörn av landet reser dollarturister och betalar rundhänt för att höra det säregna knarret av torr snö under skorna och dricka vargtass ur glas utmejslade ur Torneälvens is, i Jukkasjärvi ishotell. Ingen prunkande oas a la Ninfa men här finns istället miljarders isrosor.

Minns ni lupinen jag beskrev i förra krönikan från den höga nord? Jag måste be att få rätta mig själv när det gäller att få tag på fröna. För T&M har dom inte till försäljning. Men nu har jag hittat sajten som har den plus en systervariant som är maroonröd! Alamo Fire heter den. Förstå min ohejdbara förtjusning när jag upptäckte detta!!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Så nu goa vänner har jag faktiskt beställt och fått hem hem båda varianterna från Texas Bluebonnet seed company. Och i språkförbistringens tecken så råkade jag ta i lite väl rejält när det gällde den kungsblå sorten. Så nu har jag 500 gram frön!! att ta ställning till i vår. Sonen som introducerade denna växt för sin mamma genom att köpa ett litet kuvert med sju frön vid en resa till Houston, log lite överseende när han såg laddningen på halvkilot! Att kvinnor som beställer begärliga frön har lätt för att ta i har han lärt sig under uppväxtåren det arma barnet, men detta var lite väl....

Sisådär en 4.000 plantor kan det nog bli. Hjälp!! Måntro man kan lägga fröna i fågelfröautomaten, eller kanske stadsträdgården kan tänka sig en utdelning. Vi får se hur det blir. Hur som haver så ska det bli spännande att få se hur den maroonröda kommer att te sig. Av den har jag en lite normalare mängd frön.

Här i norr, ja här ser hösten ut lite olika, nere vid kusten är det fortfarande höstligt, jag har haft god möjlighet att plocka tranbären på ganska frusna myrar. Mot inlandet och fjälltrakterna singlar det ned snöflingor och på vissa håll är det regelrätt vinter. Snart lägger sig isarna och samhället går in i vinterlunken. Och drömmarna flyttar inomhus.

I Luleås stadspark förbereder man årets levande adventskalender, en utomhusteater! med tomtefamiljen och den talande stortallen. Och när det är som kallast så kommer kranbilen och lyfter in säsongens årliga isdjur föreställande en individ från Norrbottens fauna med rutschkana på ryggen. Visste ni förresten att Luleås stadspark nyligen vann pris som vackraste vinterparken i Sverige? Ta en tur till norr i vinter och upplev något "eljest" vetja!!

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6*


Vackraste vinterparken med tre vargar i is.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB