Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Juli norr om polcirkeln

Marie Leanderssons trevliga månadskrönika fortsätter. Ljuset är ständigt närvarande och allt vill blomma på samma gång!

Första juli i Malmberget, Lappland, 7 mil norr om polcirkeln!

Nu är Dundret helt utan snöfläckar. Solen lyser dygnet runt och det innebär att växterna också växer hela dygnet. När jag tittar ut genom köksfönstret på morgonen så ser jag att rosenbönan vuxit ca 1 decimeter under natten.

Allt på en gång!

Sommaren kom ovanligt fort i år, allt var ungefär två veckor tidigare än normalt. Nu är det full sommar och allt blommar samtidigt! Några tulpaner är ännu fina samtidigt som alunroten, bergklinten, nävorna, småirisen, fjällbruden och svärdsliljan blommar för fullt.

Vid min runda i trädgården såg jag att kärleksörten redan är full med stora gröna knoppar. Vippsliden som nu är som stora buskar och blommar praktfullt sänder sin honungsdoft över hela trädgården och den doften blandas med syrenens doft.

De senaste dagarnas tropiska värme, är vi inte så vana med. Men inte kan jag sitta stilla och overksam ändå så i skuggan bakom huset hittade jag en fristad. Där behövde plattorna läggas tillbaka efter borrningen av bergvärme i vintras, då blev det arbetet gjort också. Idag är det 10 grader lägre temperatur men tänk, då klagar man också på vädret är det inte för varmt så är det för kallt.

Jag vet inte vad som tagit åt mina strutbräken i år men de är högre än de någonsin varit, jag mätte de på norrsidan av huset idag till 130 cm. Pepparroten blommar med vita fina blommor, vad jag funderade vad det var innan de slog ut. Inte minns jag från min barndom i Dalarna att pepparroten blommade.

fröer
Fröpremiär 2023
Handla nu

Överraskande frösådder

Frösådda aklejor som blommar för första gång i år och skulle vara limegröna men ser mer vita ut för mina ögon, men jag vet ju att aklejor är pigga på att korsa sig och de är ju vackra ändå med sitt ljusare gröna bladverk. Men det är väl det som är tjusningen med frösådder man vet inte riktigt vad man får.

Köpta plantor av humle har jag aldrig fått att etablera sig på min gård men nu har jag fått ett par plantor av en snäll granne. Den sorten växer bra hos henne och jag hoppas att den kommer att trivas hos mig med, så att jag äntligen får den efterlängtade portalen av humle när jag går runt min husknut.

Filmjölk för mossa

Ett nytt projekt måste jag göra, det brukar bli en ny plantering per sommar. Jag tiggde alla stenar som kom upp i dagen då grannen installerade bergvärme och tillsammans med de stenar som kom från min installation så kommer det att bli en hög stenplantering med lila syren och vita ölandstokar. Stenmuren ska jag pensla med filmjölk så att det börjar växa mossa på den.

Äntligen har den klättrande stormhatten fått ett 2,5 m högt armeringsnät, stöttat av hässjestörar, att klättra i. Till slut gick det inte att få tag på längre bambupinnar så det var nödvändigt. Jag undra om den höjden kommer att räcka för den har redan klättrat nästan 2 m? Men jag får väl leda upp den efter garagetaket om det behövs.

En perfekt sommar!

Den jag frösått med blå färg blev det inget av men jag får försöka få tag i den som planta. Jag ska på Trädgårdsamatörernas (STA-ÖNK) träff till Burträsk i slutet av juli, där säljs den säkert av någon.

Den kanadensiska lupinen är nästan överblommad men då kommer blomsterlupinen med både rosa och blå blommor. I år har jag frösått färgväppling (blå), gul lupin och lupinväppling "rävböna" (gul) som ska få göra lupinerna sällskap i slänten bara de växt till sig lite. Jag tycker om att kombinera växter med liknande växtsätt men lite olika blad-/blomfärg. Få se om det blir lika fint i verkligheten som det är i min idé?

Sommaren har varit perfekt hittills med en regnskur när det behövts varvat med soliga dagar. Nu hoppas jag på att fortsättningen blir lika bra.

_Lapponica Marie Leandersson_

Om Marie Marie Leandersson flyttade upp till Malmberget 1972 från Dalarna och driver nu företaget Lapponica där hon bl.a. hjälper till med trädgårdsdesign, anordnar kurser och föreläsningar om trädgård.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB