Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Humle för tät grönska

Gamla tiders humlestörar börjar dyka upp igen i trädgårdarna. Nu odlas humle främst som slingrande prydnadsväxt och inte som ölkrydda. Humle klättrar villigt på allt från en båge, spaljé, över stora stenar eller längs ett kraftigt rep och täcker snabbt stora ytor.

Av Sylvia Svensson

Humle, Humulus lupulus, växer verkligen snabbt, den är en perenn som klipps ner på hösten för att skjuta fart igen på våren och den kan växa flera meter på ett par månader. Om du vill ha en tät vägg som hindrar insyn kan du sätta ca 2 humleplantor per meter. Humle täcker stora ytor efter att den har fått några år på nacken. Tänk dock på att rotstockarna också blir väldigt kraftiga och stora, så lämna gott om plats!

Krävs två för fröbärande humlekottar

Humlen är enkönad, d v s den har skilda han- och honplantor. Honplantorna med sina blomställningar, ”koppor”, är vackrast, men man måste ha en hanplanta i närheten om att det ska bli några frö i kopporna som därmed kan användas till förökning.

Men odla inte hanar om du tänkt använda din humle till öltillverkning, för om honblomman befruktas, får den en oönskad sammansättning av bitterämnen. Därför ska det inte finnas hanplantor om du vill ha en god ölhumle.

Humle är lättodlad

Humlen är inte så kräsen när det gäller växtplats, men trivs bäst i en djupt bearbetad, näringsrik jord. Den kan påträffas som vildväxande, även förvildad, på lite fuktiga, mullrika bäckraviner och liknande platser. Detta ger vink om att den hellre står i halvskugga än i full sol. Solen kan skada de unga bladen så att det lätt blir solbränna på bladkanterna.

Humlen är ganska lätt att föröka genom delning, som man gjorde förr när man odlade humle för ölkryddning: man tar upp hela rotstocken på hösten och delar den i flera bitar, som man sedan planterar tillbaka med större avstånd. Humlen är också mycket härdig, den går bra långt upp i Norrland.

Skadedjur på humle

Det finns tyvärr några skadegörare som går på humle och den vanligaste är mjöldagg. För att undvika det kan man försöka hålla beståndet luftigt och välvattnat, torka främjar nämligen mjöldaggen. Även mjöldaggsmedel som Kumulus kan man förstås pröva.

Bladlöss tycks också älska humle och deras söta exkrementer ger en bra växtplats för sotsvampar. Så bekämpa bladlössen så fort de kommer så att de inte tar över!

Sorter av humle

Förutom den vanliga, gröna humlen med sina odlingssorter, finns det guldhumle, Humulus lupulus ’Aureus’ som har ljust limefärgade blad och verkligen lyser upp i halvskuggiga lägen.

Den ettåriga japanska humlen, Humulus japonicum (syn. Humulus scandens) kan användas som en snabbvuxen, ettårig klättrare där man önskar bladgrönska. Den finns även i sorten ’Variegatus’ med vitbrokiga blad. Ettårig humle sås på våren direkt på växtplatsen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB