Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Hemträdgården 4

  • Trädgård
Kort och Gott från Hemträdgården 4-2000 av Eva Wirén.

Läcker lila lök
Den börjar synas alltmer i trädgårdarna, och det är den värd, kirgislöken 'Purple Sensation'. Det är en blomsterlök med betoning på lök, för det är just löksläktet den tillhör. Allium aflatunense är dess vetenskapliga namn, och 'Purple Sensation' är den sort som särskilt lyfts fram för sin intensiva lila färg. Prydnadslökar av släktet Allium har av många förutsagts bli en inneväxt och det verkar stämma, inte minst genom att 'Purple Sensation' blivit vald till årets lök 2000 av Blomsterfrämjandet och fem trädgårdsjournalister.

Kirgislöken planterar du på hösten, precis som tulpaner och påskliljor. Den blommar i maj-juni och är allra vackrast instoppad mellan perenner, där dess lila runda blomställningar får sväva över lägre växters bladverk. När kirgislökens egna blad börjar gulna syns det heller inte så tydligt bland t ex nävor, daggkåpa eller sockblomma. Den blir 70-100 cm hög, får vackra fröställningar och självsår sig. Att den anses rådjursresistent skadar ju inte heller.

Trädgårdsbutik va' namnet 
Varför Garden Center när vi kan ha ett svenskt namn? Branschtidningen Viola Trädgårdsvärlden utlyste en tävling och fick in cirka 30 förslag på en svenskklingande benämning. Juryn enades om trädgårdsbutik, ett enkelt och bra namn på en butik som säljer allt som hör trädgården till. Det skriver vi under på och kommer hädanefter att använda här i Hemträdgården

Undvik regnskogsträ
I många affärer säljs trädgårdsmöbler av "hardwood". Köp inte dessa, skriver Svenska Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande. Importen av trädgårdsmöbler från Malaysia, Indonesien och Burma ökar, och risken är stor att virket kommer från tropiska naturskogar. Köp istället de miljömärkta trädgårdsmöbler som numer finns i svenska butiker. Miljömöblerna känns igen på det internationella miljömärket Forest Stewardship Council (FSC), som garanterar att virket producerats utan rovdrift på skogen.

Hardwood används ofta som ett samlingsnamn för olika tropiska växtslag, t ex keruing, meranti och nyatoh. Beteckningen syftar på träslagens egenskaper. Du som har Hemträdgården nr 3-98 kan läsa mer om FSC-märkning och skötsel av trämöbler. Mer information finns även på www.snf.se.

Universitetskurs i fritidsodling 
Sveriges lantbruksuniversitet SLU erbjuder flera program och kurser för den som vill utbilda sig inom trädgårdsområdet, vare sig man vill driva växthusföretag, projektera parker eller utveckla ogräsmaskiner. Men trädgård är inte bara det storskaliga och produktionsinriktade - det vet ju alla vi som lägger ner massor av tid och arbete i våra hemträdgårdar! Sedan några år erbjuder faktiskt SLU kurser i fritidsodling, där man belyser de speciella krav och förutsättningar som finns när det gäller växtmaterial, odlingsmetoder och växtskydd i hem- och koloniträdgårdar. Det kan förhoppningsvis leda till bättre rådgivning, forskning och information till oss fritidsodlare i framtiden.

SLU i Uppsala erbjuder två 5-poängskurser i fritidsodling, en på våren (planering och sådd) och en på hösten (odling och skörd). Förutom föreläsningar och studiebesök ingår många övningar där man får pröva på praktisk trädgårdsodling. Förkultivering, beskärning, ympning, ovanliga köksväxter, potatissorter, växtskydd, ogräs, gödsling, sommarblommor, blomsterarrangemang, gräsmatta, höstfrukt och kompostering är några exempel från schemat.

Kurserna är öppna även för de som inte studerar på SLU, för höstkursen krävs att man först gått "planering och sådd". Kurserna går som distans med tidsförläggning till veckosluten. Höstens kurs är snart igång, sista anmälningsdag för vårkursen 2001 är 15 oktober. Tel. SLU/Uppsala 018-67 10 00.

SLU i Alnarp erbjuder 5 poäng i "Fritidsmässig trädgårdsodling". Förkunskapskraven är obligatoriska kurser inom trädgårdsingenjörsprogrammet, SLU, eller motsvarande. Kursen går vårterminen 2001, sista dag för anmälan 15 oktober. Tel. SLU/Alnarp 040-41 50 00.

Rosen får egen akademi
Rosen är en av våra mest älskade blommor. Vi möter den i naturen, i parker, trädgårdar och blomsteraffärer, i poesi, konst och musik, i kosmetika, medicin och som symbol för de mest skilda ting. Rosodlingen är flera tusen år gammal, men intresset består och är idag större än någonsin.

Nu har rosen fått en egen akademi. För några månader sedan bildades Skånska Rosakademien, vars målsättning bland annat är att främja och stödja kunskap, forskning, bevarande och utveckling av rossläktet, samt skapa intresse för rosen inom i stort sett alla områden. Skånska Rosakademien når man hos Sven Hellmark, Hov 7831, 269 91 Båstad.

Feta jordlöpare i rika landskap
Jordlöpare är skalbaggar som bland annat äter bladlöss, och som därför kan utnyttjas till biologisk bekämpning i jordbruket. Av den anledningen vill man gärna att de ska bli fler. Sensommar och höst är en viktig period i jordlöparnas liv, eftersom de då ska lagra reserver för att klara vintern. Örjan Östman vid institutionen för ekologi och växtproduktionslära, SLU, har tittat på vilka förutsättningar som krävs för att jordlöparna ska trivas och bli feta. Han har jämfört fem ekologiskt drivna gårdar med fem konventionellt drivna. Gårdarna är i övrigt likvärdiga.

I allmänhet var jordlöparna fetare på fält med stor omkrets i förhållande till yta, dvs med många åkerkanter och åkerholmar, där de kan finna mycket föda. Det visade sig också att de vanligen var fetare på ekologiska gårdar. Den större mångfalden av grödor på dessa gårdar ledde till en större variation i föda för jordlöparna.
Notiser från SLU 3-00. 

Odlingsvärd norrländska
'Hildur' är en svensk, odlingssäker svartvinbärssort som särskilt passar det norrländska klimatet och dess ljusförhållanden. Den tycks vara mycket tålig mot frost i blomningen, är mjöldaggsresistent och verkar dessutom mycket motståndskraftig mot vinbärsgallkvalster. I norra Sverige ger den mycket hög skörd, bättre än Öjebyn. Vinbärsodlarna i Norrbotten planterar nu nästan bara 'Hildur'. 
Frukt- och bärodling 4-99

Het förening ordnar tävling
Gillar du chilipeppar i alla dess former kan du möta likasinnade genom den relativt nystartade Svenska Chilepeppar Föreningen (SCF), "mot tam och mesig mat". Men det vill till att du är datoriserad och internetuppkopplad, för du når den endast via hemsidan www.chilepeppar.com. Där finns diskussionsforum, länkar, bilderbok, recept och odlingsråd. Den 7 oktober anordnas en matlagnings- och odlingstävling i Stockholm, öppen för alla. Mer information finns på hemsidan. 

Byggtips på video
Träinformation har tagit fram åtta byggfilmer som behandlar Grindar, Lusthus, Lilla Boden, Bock/Trädgårdskompost, Trädgårdsmöbler, Lekstuga, Lägga trägolv samt Carport. De visar steg för steg hur du går tillväga, snickartips, lämpliga verktyg m m. Efter varje film följer ett allmänt avsnitt om Bygglov, Bra att veta om trä, Snickarskola samt Skruv- och spikguide. I höst kommer fler filmer, så småningom blir det 27 stycken.

Filmerna finns hos de bygg- och trävaruhandlare som sedan tidigare tillhandahåller Träinformations byggbeskrivningar. De kan också köpas på Svensk Byggtjänst. Priset kan variera hos olika handlare, runt 100-lappen per film var de svar jag fick. Träinformation når du på tel. 08-440 85 50 eller www.trainformation.se (de säljer dock inte filmerna direkt till privatkonsument).

Kväve i rätt tid
Hortonom Birgitta Båth har som doktorand på SLU Sveriges lantbruksuniversitet under flera år arbetat med frågor kring växtnäring till frilandsodlade grönsaker. För några av er är Birgitta kanske bekant genom att hon brukar medverka i Ekologiska Trädgårdens Öppet-Hus-dag vid Trädgårdsförsöksstationen, där hon är verksam. Från och med den 19 maj har doktoranden blivit agronomie doktor, för det var då som Birgitta försvarade sin avhandling om "kväve i rätt tid till grönsaker".

Gröngödsling är en viktig kvävekälla i ekologisk odling, men det gäller att kunna styra kvävets tillgänglighet så att det sammanfaller med grönsakernas behov. Om kvävet frigörs vid fel tidpunkt kan det gå förlorat, risken finns att grönsakerna får brist och att miljön skadas genom att kväve lakas ut. Birgitta Båth har i sitt doktorsarbete bl a undersökt hur gröngödslingsgrödans sammansättning och nedbrukningstidpunkt påverkar kvävets frigörelse.

Ogräsmedel ses över
Kemikalieinspektionen vill begränsa användningen av kemiska ogräsmedel i fritidsodlingen. Enligt ett förslag ska ogräsmedlen i klass 3, dvs medel som får brukas av var och en, flyttas upp en klass. Därmed krävs behörighet för att få använda dem.

Användningen av ogräsmedel i hemträdgårdar har ökat kraftigt de senaste åren och information från ansvariga företag om risken för förorening av vatten är i många fall bristfällig, anser Kemikalieinspektionen. Rester av glyfosat - aktiv substans i många ogräsmedel - har redan påvisats i vattendrag i Sverige. Dessutom menar man att det numer finns tillgång till mekaniska bekämpningsmedel som borde kunna vara ett alternativ till kemiska medel, inte minst på hårdgjorda ytor där risken för förorening av yt- och grundvatten är stor.

Kemikalieinspektionens förslag är sänt på remiss till företag, kommuner och organisationer. Besök gärna hemsidan www.kemi.se. Där kan du läsa förslaget och tycka till själv - senast 1 oktober.

 

 

Läcker lila lök

Byggtips på video