Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Hemträdgården 2

  • Trädgård
Kort och Gott från Hemträdgården 2-2000 av Eva Wirén.

Lek med lök i storstan'
Har du vägarna förbi Rosendal på Djurgården i Stockholm, gå och se "lökbarnen" som planterades i höstas - de kanske blommar nu? Arrangemanget med en gyllene kedja av barn som håller varandra hand i hand sträcker sig över 11 länder, en present från löklandet Holland till världen inför tusenårsskiftet. På Rosendal är det drygt 30 000 tulpan- och pärlhyacintlökar som tillsammans utgör 60 barn i gult och blått. Passa på att beskåda de gamla unika sorterna av narcisser som även de planterades på Rosendal förra hösten.

Slottsskogen i Göteborg har också blivit rikare på blomsterlök. En 800 m lång rabatt fylldes i fjol med 90 000 lökar, planterade av barn. Detta blomsterhav är en del i projekt Göteborg Trädgårdsstaden år 2000.

Möjligheternas trädgård på TV
En liten påminnelse - natten mellan den 10:e och 11:e april kommer TV-programmet om "Möjligheternas trädgård" i repris! Alla fem delarna sänds vid detta tillfälle, och det börjar någon gång efter midnatt. Se även Kort och Gott i Hemträdgården nr 1-00.

Tidig utplantering
Med en vattenvägg kan du plantera ut tomatplantorna tidigare än vanligt. Vattenväggen är en amerikansk uppfinning och består av en plastkrage som placeras runt plantan. I kragen finns längsgående kanaler. När dessa fylls med vatten lagras värme som skyddar plantan mot frost. Vattenväggen möjliggör minst en månads tidigare utplantering på friland eller i kallväxthus, enligt Lindbloms Frö i Kivik. De säljer tre stycken för 80 kr. Tel. 0414-708 80.

Kärleksört 'Matrona' - odlingsvärd perenn
Sveriges perennodlare utser varje år en särskilt vacker, frisk, härdig och lättodlad perenn. I år uppmärksammas kärleksörten Sedum telephium-hybrid 'Matrona', en relativt ny sort och ett fint tillskott till det höstblommande perennsortimentet. Den blommar från augusti-oktober med små rosa stjärnformade blommor samlade i stora blomställningar, där fjärilar gärna landar för nektarsök. Skotten skjuter upp tidigt på våren och utvecklar ett fräscht bladverk i brunröda färgtoner.

'Matrona' blir cirka 50 cm hög, är stadig och robust. Den är torktålig och blir allra vackrast i full sol och väldränerad jord. Samplantera gärna med gråbladiga växter som malört, lammöron eller kattfot. Det är också fint att komponera 'Matrona' med andra rödbladiga perenner, t ex alunrot, och sådana med blommor i vitt eller rosa, t ex brudslöja och nävor.

Kärleksört är även lämplig för odling i kruka. En fin prydnad på trappan när sommarblommorna gjort sitt. För säker övervintring bör plantor i kruka grävas ner i rabatten innan det blir alltför kallt.

Nagelskydd hjälp för tulpaner?
Om illasmakande nagelmedel kan få dottern att sluta bita på naglarna, varför skulle det inte kunna stoppa rådjuren? Så resonerade en trädgårdsägare och penslade lite "Stopp och Väx" på utsidan av tulpanernas kronblad. Om det var medlet som hjälpte eller något annat vet man förstås inte, men tulpanerna fick vara ifred. Vill du försöka? Medlet kan inhandlas på apoteket.

Stipendium för stadsträdforskning
Försöksledare Rune Bengtsson, Sveriges lantbruksuniversitet SLU Alnarp, har tilldelats årets forskarstipendium på 15 000 danska kronor från Skandinavisk Forskningsfond for Bytrær. Han får stipendiet "för sitt mångåriga arbete med förädling av arter som är lämpliga att använda som stadsträd och för att genom sin bok Stadsträd från A till Z på ett utmärkt sätt ha fört ut dagens kunskap om arter lämpliga för urbana miljöer". Pengarna kommer att användas till besök på universitet och arboretum i USA.
Movium Bulletin 4-99

Rekordmånga potatistjuvar
Vattensorken har varit mycket vanlig på många platser i Mellansverige under 1998 och 1999. Trädgårdsodlare har fått rötterna på sina nyplanterade fruktträd uppätna. Vallar och diken på landsbygden har blivit svårt underminerade av de grävande sorkarnas aktivitet. Så stora mängder vattensorkar har inte skådats på åtminstone 40 år. Antalet kan variera lokalt beroende på om miljön passar eller om mink och rovfåglar kan hålla tillbaka populationen. Bland de rötter och rotknölar som utgör vattensorkens föda ingår ibland odlade växter, vilket har givit vattensorken ett rykte som potatistjuv.
Notiser från SLU, 8-99 

Bot för trött jord
En del trädgårdsägare planterar gärna tagetes bland köksväxter och bär. Förutom att det är vackert menar man att växtens starka doft skrämmer bort skadegörare. Det är så vitt jag vet inte vetenskapligt dokumenterat, däremot vet man genom utländska och svenska försök att tagetes motverkar jordtrötthet. Jordtrötthet är ett samlingsbegrepp för dålig tillväxt (särskilt hos växter i familjen Rosaceae) orsakad av flera ännu inte helt kända faktorer, men där nematoder i alla fall spelar en roll. En följd av detta är - som flera av er känner till - att man inte bör plantera t ex rosor efter rosor, eller äpple där det tidigare stått äpple. Det är här tagetesplantorna kommer in. De avsöndrar via rötterna ämnen som dödar de nematoder som kan orsaka jordtrötthet. När plantorna efter odling myllas ner fungerar de dessutom som en gröngödslingsgröda. Jorden tillförs organiskt material och mikroorganismerna stimuleras - två faktorer som är gynnsamma för en "trött" jord.

Bland prövade arter har framförallt Tagetes erecta och T.patula visat sig effektiva, beroende på deras välförgrenade och djupgående rotsystem. Sorten T. p. 'Single Gold' har utpekats som den bästa, följd av T. e. 'Cracker Jack'.

Vill du absolut återplantera en gammal rosenrabatt eller fruktträdsbädd med samma växtslag är det alltså lämpligt att under en växtsäsong "mellanodla" tagets på platsen. Bearbeta jorden och tillför gärna kompost. Så eller plantera ut förkultiverade plantor av tagetes ungefär i månadsskiftet maj-juni. Håll efter ogräs, dels för att gynna tagetesplantorna, dels för att nematoderna inte ska ha några andra växter att leva av. Mylla till sist ner hela grönmassan sent på hösten.
Källor: Redovisning av UFP-försök 1998, Lars Rudin, Länsstyrelsen i Skåne län samt Haven april 1999

Borsta dammiga blad
Håriga krukväxtblad samlar lätt på sig damm och det mår de inte bra av. Vackert är det inte heller. Problemet tas upp i Gesneriastnytt 3/99, medlemstidning för föreningen Gesneriasterna vars medlemmar odlar och samlar gloxinia, kornettblomma, pussmun, narrhuva, saintpaulia och många andra vackra och blomrika krukväxter i familjen Gesneriaceae. Många av dessa växter har håriga dammsamlande blad. De går att tvätta av med rumstempererat vatten och en smula milt diskmedel. Vill man inte utsätta dem för det är en mjuk målarborste ett bra dammredskap skriver Gesneriastnytt. Borsten får inte rispa bladen, känns den sträv är den antagligen för hård. Makeupborstar är mjuka och bra om än lite små.

Mer information om Gesneriasterna kan du få från Ingrid Lindskog, Snickargatan 11, 903 60 Umeå, tel 090-329 34 eller via e-postadress sven.lindskog@chem.umu.se.

Doktor på lingon
Hortonom Björn Gustavsson, institutionen för hortikulturell växtförädling på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har doktorerat på "Växtförädling och domesticering av lingon". Lingon är ett ekonomiskt viktigt bär, men tillgången i våra skogar har minskat. För att producera och exportera stora mängder svenska lingon även i fortsättningen behövs ett komplement till de vilda bären. Därför har forskning för att anpassa lingon för rationell odling i stor skala pågått i många år. Björn Gustavsson har utvecklat och valt ut nya lingonsorter, studerat marktäckningsmaterial mot ogräs och jämfört förökningsmetoder.

Information om lingonodling i trädgården finns i SLU:s Fakta Trädgård-Fritid nr 37. I Fakta Trädgård 2-99 presenteras försöken med förökning och marktäckning. Båda är författade av Björn Gustavsson. Beställ faktabladen på tel 018-67 11 00.
Texten hämtad från SLU

Minsta pumpen
Med en minipump kan man göra vattenarrangemang i den riktigt lilla skalan. Den här minstingen kräver inget stort vattendjup och är lämplig för krukor, tunnor och fågelbad. Pris ca 380 kr. (Växtmästaren).

Läsning för trädvänner 
Lustgården är en årsbok som ges ut av Föreningen för Dendrologi och Parkvård. Som medlem i detta sällskap av kunniga och engagerade träd- och parkmänniskor får man årsboken automatiskt. Annars går det alldeles utmärkt att köpa den. Senaste utgåvan kom i december förra året, men det finns också äldre årgångar kvar. Pris 250 kr (årgångar före 1998 100 kr) plus porto. Ring 08-765 20 81.

Omslaget på 1999 års Lustgården pryds av gran - årets träd i Dendrologföreningen. En bland föreningens många aktiviteter är nämligen att varje år genomföra en studiecirkel om träd. Ett träd per år studeras grundligt, och mycket av den kunskapen presenteras också i Lustgården. Ur innehållet i senaste årsboken kan också nämnas odlingserfarenheter av lönnar, kartläggning av rhododendron och azalea i Sofiero slottspark, fakta om 1998 års träd alen, träds symbolvärden och mått på svenska "rekordträd". Intryck från fjärran länder får man bland annat genom reseberättelserna och artikeln om en härdig lotus i ett avlägset hörn av Ryssland.

Fler nya slottsrosor
Senaste tillskottet till danska slottsrosserien är ljust rosa 'Drottningholm', gula 'Gripsholm' och korallrosa 'Sofiero'. Blommorna sitter i klasar, har gammeldags karaktär och blommar länge. Härdiga till zon 4. (Trädgårdsringen och Växtmästaren). Mer om detta i nästa nummer av Hemträdgården.

 

 

Pärlhyacinter

Kärleksört 'Matrona' - odlingsvärd perenn

Minsta pumpen

Slottsrosor