Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Hemträdgården 1

  • Trädgård
Kort och Gott från Hemträdgården 1-2000 av Eva Wirén.

Husqvarna först med miljödeklaration
Husqvarna Skog & Trädgård miljödeklarerar alla sina nya produkter. I ett certifikat får kunderna reda på vad produkten innehåller, vad som är återvinningsbart, hur den förpackas och transporteras. Certifikatet tar även upp bränsleförbrukning, utsläppsvärden, ljud och vibrationer. I dag finns miljödeklaration för motorsågar, kapsågar, häcksaxar, trimmers och åkgräsklippare. Husqvarnas produkter är framtagna främst för yrkesanvändare, men många fritidsodlare köper dem också. Miljöcertifikatet sitter inte på varje produkt vid köptillfället, men ska gå att få fram om man frågar efter det. Information om Husqvarna finns på www.husqvarna.se.

Ånga mot ogräs
Ogräs kan bekämpas med värme. Hemträdgården har tidigare berättat om flamning, dvs ogräset hettas upp med en brännare. Ett annat sätt är att använda vattenånga. Nu kommer nämligen ogräsbekämparen "Steam it", ett bärbart redskap med snabelformat munstycke som förs över ogräset samtidigt som ånga strömmar ut. Den är mest effektiv mot ettåriga ogräs, fleråriga kräver upprepade bekämpningar och de mest seglivade ogräsen klarar kanske även det.

Vatten fylls på i en tank och redskapet ansluts till en jordad stickkontakt. Tanken rymmer 1,5 l och ger en effektiv behandlingstid på 20 minuter, vilket uppges räcka till 10-50 m2 beroende på ogräs och underlag. Lämplig att använda mellan plattor och i grusgångar, men bör även fungera på bar jord, t ex för att gå över grönsakslandet före utplantering. Enkelt och miljövänligt med vatten, en nackdel är att man måste gå med sladden efter sig och att den inte når så långt utan förlängning.

"Steam it" kommer från Fiskars. Den kan köpas i järnhandeln och kostar cirka 530 kr.

Biologisk bekämpning i småpack
Biologisk bekämpning innebär att man använder sig av en skadegörares naturliga fiender. Det kan vara insekter, svampar, nematoder eller bakterier. Alltfler sådana preparat når ut i handeln, i förpackningar avpassade för fritidsodlare. På fackmässan Trädgård i höstas visades Binab-T mot gråmögel, Turex 50 wp mot (kål)fjärilslarver och Exhibit sc-wdg mot bl a pingborre (alla i produktserien Florina från Bayer), Rent mot blomflugor (Bröderna Nelsons), Stoppar insektslarver mot t ex öronvivlar, pingborre och Stoppar sorgmyggor (båda från Weibulls). Exhibit erhålls endast på beställning, fråga i din trädgårdshandel.

Ibland kan det vara lönt att köpa en liten yrkesodlarförpackning och gå ihop några trädgårdsägare emellan. Nematoder (mot pingborre) från Ticab kan beställas på detta vis genom trädgårdshandeln.

Hopp för snigeldrabbade
Ett nytt snigelmedel finns inför denna odlingssäsong. Det är i form av små korn som strös ut och lockar till sig sniglarna. När de ätit av kornen drar de sig tillbaka och dör. Medlet heter Ferramol och säljs som Snigel Effekt (Miljöcenter) eller Snigelfritt (Weibulls). Det består av järnfosfat som förekommer naturligt i jorden och uppges vara ofarligt för daggmaskar och andra nyttodjur. Medlet kan användas även i fuktigt väder och bör strös ut så länge kornen försvinner, dvs så länge det finns sniglar som äter upp dem.

Slugtrap är en snigelfälla med lockbete. Gräv ner fällan, placera betet inuti och fyll botten med öl. Sniglarna lockas av betet, kryper ner och drunknar. Fällan fanns till försäljning i vissa delar av landet redan förra året. Den kostar cirka 300 kr inkl tre lockbeten (Bröderna Nelsons).

Danska tidningen "Haven" tipsar i nr 9/99 om en egentillverkad fälla. Den består av en 2-liters plastdunk och ett rör av plast som sätts i dunkens öppning. För in röret ganska långt, men låt några cm sticka ut utanför. Fukta dunken invändigt och häll i en tesked blod- eller benmjöl. Skaka så mjölet fördelas på insidorna och lägg dunken bland växterna, lite på sned så röret har kontakt med jordytan. Sniglarna lockas av doften, kryper in i röret och kan sedan inte hitta ut. Töm fällan varje dag och avliva sniglarna i kokande vatten.

Inte självklart att kalka
I 1999 års vårutgåva av Villahandboken fanns en "annons" med rubriken "Gödsla inte för kråkorna!" Där informerar Nordkalk, enligt texten Nordens största kalkleverantör, om vikten av att kalka.

"Jorden måste vara i balans för att kunna tillgodogöra sig näringsämnen och annat trädgårdsarbete" skriver man. "Därför bör man börja med att kalka grönsakslandet och gräsmattan innan man gör något annat". Varför skriver man inte något om att vissa jordar faktiskt redan har ett bra kalktillstånd och inte alls behöver kalkas? Om pH-värdet blir för högt (dvs jorden är mycket kalkrik) kan vissa näringsämnen, bland annat mangan, järn och bor, bli otillgängliga för växterna och brist uppstå. Ett sätt att ta reda på pH-värdet i jorden är att låta göra en jordanalys. Det är snarare detta man borde göra först av allt. Läs gärna mer i Fakta Trädgård-Fritid nr 67 "pH och kalkning" från SLU Sveriges lantbruksuniversitet. Faktabladet kan beställas på tel 018-67 11 00.

Trädgård inte bara växter?
"Håller gipsfigurer och trädgårdsdvärgar på att erövra den europeiska trädgården?" frågar sig Tidningen Trädgårdsnytt i nr 16/99. Det intrycket fick man tydligen av förra årets Gafamässa i Köln, en jättemässa som samlar trädgårdsexpertis från hela världen. På Gafa fanns allt i prydnadsväg, från fyrtorn till keramikhönor. Vågen av dekorationsföremål för trädgården har rullat in också över Sverige. På senaste fackmässan Trädgård i Sollentuna fanns gott om framför allt krukor, men även vindspel, statyer, lyktor, solur, figurer och portaler.

Om det kan man tycka olika, sin trädgård inreder man efter eget tycke och smak. Men att växterna är huvudsaken är nog de flesta överens om. Nyheter i den vägen strömmar också in, det är roligt men samtidigt gäller det att informera sig om härdighet och växtplats. Det skriver vi mer om på s 46 i det här numret av Hemträdgården.

Kompostkvarnar i test
Kompostkvarn med skärvals eller spiralkniv skonar grannens öron. Men den finfördelar inte lika bra och snyggt som kvarn med knivskiva. Det visar en test som Svensk Maskinprovning i Alnarp utfört på uppdrag av Råd & Rön, Konsumentverket m fl.

Det finns tre olika sönderdelningssystem hos en kompostkvarn: skärvals som pressar och nästan krossar materialet innan det delas i bitar, spiralkniv som inte pressar fliset lika hårt samt knivskiva som ger ett mycket finfördelat flis. Allt flis går att använda som strömaterial i komposten eller som täckmaterial i rabatter och under buskar.

Tio kvarnar testades och bedömdes utifrån bl a kapacitet, buller, hanterbarhet, säkerhet och grendiameter. Alla är eldrivna. Bäst samlat omdöme fick Bosch AXT 2300 och Al-Ko Silent Power 4000 (båda med skärvals). Bosch AXT 16-30 med spiralkniv är också en mycket bra kvarn, men omdömet dras ner av den låga kapaciteten. Tystast är Klippo 2000/Stiga Silencium 2000 W (skärvals) medan Viking GE 120 bullrar mest (knivskiva).

Modeller med spiralkniv och skärvals kostar betydligt mer, men skärvalsen behöver normalt inte bytas som knivarna.

Möjligheternas trädgård i repris
Du som missade förra höstens TV-program om "Möjligheternas trädgård" får en ny chans! Den 10 april sänds alla fem delarna i repris sent på kvällen, i vilken kanal är okänt när detta skrivs. Ladda videon så kan du skaffa en egen kopia att titta på när helst det passar. Programmen bygger på boken med samma namn och beskriver Träslottets miljö- och handikappvänliga kolonistuga, bra redskap och hur man kan utforma en trädgård med bl a förhöjda odlingsbäddar/odlingsbord och klippfria grönytor. Med andra ord en trädgård även för rullstolsburna eller den med värkande rygg.

Boken "Möjligheternas trädgård" är utgiven av Sveriges Utbildningsradio och Hjälpmedelsinstitutet. Den kom för ett år sedan och presenterades i Hemträdgården 4/99.

 

Steam it

Slugtrap

Möjligheternas trädgård