Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den Stora Trädgårdsfesten 2011

Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero är slut för i år. Sylvia Svensson sammanfattar spännande trädgårdsdagar med inspiration i både stort och smått.

Så har den upplevelsen passerat för i år, Sofieros stora trädgårdsfest i dagarna tre. Festen lämnade många intryck och roliga idéer att ta med sig, men många av dessa är kanske inte vad man kan placera i en liten villaträdgård utan kräver sin plats.

En del idéer går dock utmärkt att förverkliga även hemma, om man minskar skalan något. Ett exempel är pallkragarna intill entrén. De var en hel grupp, men hemma kan du ha ett par tre sådana och det ser ändå trevligt ut.

Själva parken var förstås också vacker som vanligt med massor av planteringar. Den som besökte mässan hade dessutom turen att få se agave-plantan som Helsingborg fick på 50-talet, och som sedan 80-talet har stått i Sofiero, i full blom! Den blommar bara efter ca 50 år och dör kanske efter blomningen!

Det fanns massor av aktiviteter runt om i parken. Åtta idéträdgårdar, flera utställningar, kunskap och rådgivning, tävlingar, barnaktiviteter och försäljning kunde man hitta på olika håll. Här visar vi några axplock.

Koipark Porlande vattenblänk vill många ha i sin trädgård. Vid de höga träden vid slottet hade Mona Holmberg och Ulf Strindberg byggt en Koipark, en lekfull, tillfällig park med simmande koikarpar i olika storlekar, i flera olika sorters dammar och behållare, arrangerade ihop med vackra växter, delvis eget insamlat material.

Aura Gotlandica En mycket sparsmakad men vacker, medelhavsinspirerad trädgård byggd av gotländsk naturmaterial visades upp av Stina Lindholm. Alla växterna var silvergråa och stenmaterialet likaså!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Gräs i kubik Här kunde man se allt i gräsväg, utom just gräsmattor! Design: Rebecka Rosén.

Gult – Inside Out Gult - solens och värmens färg, presenteras i denna visningsträdgård på ett nytt, spännande sätt med influenser från kontinenten och Västindien. En färggladare men ett sobert och vackert alternativ till den helvita trädgården, där gränsen mellan inne och ute suddades ut. Där fick man många idéer att ta hem. Design och utförande av landskapsarkitekt Anna Carolina Shine samt arkitekt och inredningsarkitekt Lotta Åkesson Persson från InsideOut i Båstad.

Cosmopolitan En färgstark coctail för trädgården som visualiserar det läckra med nya material och med växter från världens alla hörn. Den var designad av Lisen Hendeberg.

Cocktail Couture I Orangeriet pågick fram till 28 augusti Agneta Spångbergs keramikutställning ”Cocktail Couture”. Hon hade gjort vackra keramikklänningar, lapptäcken och fat och olika sorters urnor av färgglatt dekorerad keramik. I de flesta fall har hennes speciella tillverkningsprocess krävt fyra bränningar! Den vackra inramningen var gjord av blomsterkonstnären Gunnar Kaj, som svarat för växter och formgivning av utställningen.

Bukettävling Sofiero Vänner hade anordnat en buketttävling på temat Drottning Ingrid och "En bukett till hennes middagsbord för fyra". Tävlingen bestod av två klasser, en klass för amatörer och en för professionella. Tävlingens vinnare i den professionella klassen blev Kristof Remes, Solbackens blommor och i amatörklassen Lena Olsson.

Rådgivning Flera ideella föreningar hade ett infotält i parken och berättade gärna om sina gebit. Även Trädgårdsnördar, d v s plantskolor med ovanliga växter var på plats och man kunde också få hjälp med trädgårdsdesignen.

Försäljning Man kunde förstås också köpa allt som hör trädgården till av alla de 90 utställare som höll till på den kungliga fotbollsplanen och även på andra håll i parken, allt från en pyttesinningia på 5 cm med kruka och allt till flera meter höga träd!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB