Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården - Juli

Mitt i sommaren är vi, Juli månad är här och förhoppningsvis kommer sommarvädret med den. Men inte hänga läpp för lite regn och kyla, det finns massor av trevliga trädgårdsysslor som kan göras nu. Men, glöm inte att sätta er ner och njuta av er trädgård också. Det är det viktigaste av allt. Om ni hellre vill läsa en bok än att klippa gräset - gör det! Inget blir roligt av måsten och gräset klarar sig endå. Andas och ta in allt det vackra som du och naturen har skapat ihop och var glad för det lilla.

Text och Foto: Anna Theorin

 • Klipp ner vissna blommor på sommarblommor och perenner för att få ett andra flor. Klipp vid en sidogren som du ser är på gång. Sommarblommorna knippsar du av som vanligt. De perenner som gärna blommar om är, kantnepeta, blåklockor, nävor, fingerborgsblommor, lavendel m,m. Prova dig fram! Om blommorna endå har vissnat så gör det inget att man klipper av dem endå, du kanske kommer på en till växt som blommar om?
 • Klipp ner irisen, nu har de mesta av irisarna blommat över och de gräsliknande bladen slänger och hänger överallt. Speciellt efter denna veckans blåst och regn. Klipp av allt nere vid basen så kommer det komma nya blad som visserligen inte blommar om, men hela växten ser trevligare ut med raka blad igen.
 • Täck marken i rabatter och urnor med ett tunt lager färskt gräsklipp. Det gör så att fuktigheten behålls samt att det tillför naring till jorden och blir ett utmärkt jordförbättringsmedel när det förmultnar.
 • Jaga sniglar! I år är det mycket sniglar på grund av regnet och den milda vinter. Jag klipper mina på mitten (!) och ger mig gärna ut på kvällskvisten för att hitta dem. De är då de kommer fram nämligen.
 • Gallra bland fruktkarten. Nu har de flesta fruktträd fått sina kart, men om det är många som trängs på samma klase blir skörden inte bra. Ta bort några så de som blir kvar får sol och utrymme att mogna och bli stora.
grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu
 • Deadheda rosor, alltså klipp bort de överblommande blommorna. Men akta dig för att göra det på engångsblommande. Då klipper du nämligen bort nyponen. Så klipp alltså bara bort på remonterande rosor.
 • Beskär häcken. Nu kan du klippa din häck eller putsa den. Se till att inte göra det i regn. Då minskas svampangrepp och annat otyg.
 • Har du vinrankor? Korta av de nya, mjuka skotten nu innan de förvedas. Skott som bär frukt toppar du två blad efter knoppklasen. Icke-fruktbärande skott klipps ner till ett blad. Blad som skuggar klasar kan man ta bort.
 • Spraya såpablandning mot bladlöss och gå på liljebaggejakt. Gör det på morgonen då är liljebaggarna slöa efter nattens svalka.
 • Håll koll på ogräset, just nu fröar sig mycket ogräs av sig. Klipp bort blommorna innan de sätter frö och ha utkik i rabatten efter frösådder som inte ska vara där.
 • Vattna vid torka, speciellt mörka krukor torkar ut fortare än man tror. Vattna på morgonen så avdunstar inte allt vatten med en gång.
 • Så tvååringar! Nu kan man börja så sina tvååringar som kommer att blomma nästa sommar! Det gäller bland annat fingerborgsblomma, borstnejlika, lupin m,m.
 • Ta sommarsticklingar! Nu kan du ta halvförvedade sommarsticklingar av buskar och speciellt rosor. Ta ett skott som är förvedat längst ner men mjukt i toppen, stick i sandblandad jord och håll fuktig tills den rotar sig.
 • Beskär dina fruktträd. Nu kan man beskära alla buskar och träd som ska JAS-beskäras. Man kan ta lite på fruktträden nu och så tar man resten på vårvintern, detta gäller bara äpple och päron. Körsbär och plommon beskärs med fördel efter skörden.
 • Sylta och safta, jag själv tror alltid att jag ska stå där med flädersaft, körsbärskompott och marmelad i fina glasburkar med handskriven etikett. Och visst är det fint och mysigt med helt hemlagad sylt och saft. Men om man inte hinner eller helt enkelt inte är "sylta och safta typen" så finns det faktiskt väldigt god saft i mataffären med ;)
 • Njut! Njut av din trädgård och gör det du vill, när du vill. Inga måsten. Gå runt och titta på vad du ska beställa för vårlökar i höst. Vart behövs det mer marktäckare? Fundera och vad glad för det du har skapat!

Och alla ni därute, glöm inte att ha en riktigt underbar sommar, oavsett regn eller solsken! :)

Anna T

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB