Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juli

Nu är den ljuva tiden framme då det är dags att vara ute i trädgården så mycket som möjligt, många har ju dessutom semester nu. Man kan bara sitta där och njuta av blomsterprakten, läsa de där böckerna som man aldrig hade tid med i våras, umgås med vänner, dricka kaffe i bersån, äta alla måltider ute, sova middag i hängmattan. Pyssla lite lojt, dra upp ett och annat ogräs som börjat tappa kämpaglöden nu i midsommarvärmen och klippa ner vissna blomstjälkar här och där.… och njuuuuta av sommarens varma dagar!

 • Åker du utomlands på semester, passa på att ta med växter och lökar hem. Från Europa får du ta med nästan vilka friska trädgårds- och rumsväxter du vill som handbagage, så länge de inte väger mer än 2 kg. Undantag är potatis och citrusväxter. Från ett annat EU-land kan du ta med större kvantiteter. För detaljer, hör med Tullen, Växtinspektionen eller Jordbruksverket, eller kolla på deras hemsidor.

 • Du har säkert märkt att rosorna blir snyggare och blommar mer om du tar bort de vissna blommorna? Men de engångsblommande buskrosorna som bildar nypon, skall man förstås lämna oklippta, så att man kan få ett nytt "flor" i form av vackra nypon längre fram.

 • Även många av perennerna och sommarblommorna kommer med en ny omgång blommor om man genast tar bort de första, nervissnade blommorna. Knipsa av stjälken ända dit där nya sidoskott verkar komma fram, annars ser det ostädat ut. Sådana växter som svarar med nytt flor är lejongap, höga blåklockor, dahlia, binka, lupin, fingerborgsblomma, lavendel, höstvädd, verbena, margerit, höga nävor m.fl. 
  Ja, du kan pröva detta med vilka växter du vill om du inte önskar frö, förstås, eller om inte blomstjälkarna är dekorativa som vinterståndare och därför skall sparas.

 • Klipp tuvbildande växter ner till några cm höjd, de kanske blommar igen: penséer, nejlikor, låga blåklockor, aubrietia, näva m fl. Gödsla dem också lite.

 • Städa bort utblommade blomklasar från rododendron, men akta så du inte skadar de nya skotten som kommer precis under klasen. Även syrenernas och spireornas utblommade klasar skall klippas bort.

 • Det är viktigt med vattningen nu i midsommarvärmen och -torkan. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då är avdunstningen som minst. Men småstrila inte, det skall vara en rejäl rotblöta! Småstril ofta och lite är inte bra, det bildar en torkskorpa på jordytan och dessutom försöker växterna ta vara på det lilla och rötterna växer på jordytan där de är mera utsatta för torka och senare för frost. Man kan sätta i gång en spridare och låta den gå tills vattnet har trängt ner ordentligt i jorden.

 • Om du dessutom täcker marken med fräscht gräsklipp eller finfördelat kvist- eller bladhack från kompostkvarnen några gånger per sommar, så hålls fuktigheten kvar bättre än om det är öppen jord. Klippet gödslar och förmultnar så småningom till fin jord, så det är ett utmärkt täckmaterial. Även tidningspapper fungerar bra som ogräshindrare och fuktbevarare under t.ex. kvisthack, det ser ju annars inte så vackert ut. Täck även gångarna i grönsakslandet med tidningar, halm eller träflis. Då behålls fukten bättre och ogräset får det svårare.

 • Nu i slutet av juni/början på juli säljer plantskolorna ut alla sommarblommorna och ofta även perennerna och buskarna till halva priset. För att inte tala om tomat- och squashplantor! Passa på att komplettera på blottor efter lökväxter eller där det annars har blivit "hål" i rabatten! Krukodlade plantor kan man plantera ännu om man sedan försörjer dem med vattning tills plantan säkert har etablerat sig.

 • Extra näringskrävande växter kan behöva en gödning till i början av juli. T.ex. rosor, klematis, liljor, änglatrumpet, luktärter, squash, pumpa och bönor hör till de hungriga, så om du gödslar med pelleterat hönsgödsel nu så får du mer åter sedan. Sommarblommor gödslas enklast med en flytande blomsternäring för uteväxter, finns i trädgårdsbutiker.

 • Har dina fruktträd satt massor med kart? Det kan vara en bra idé att gallra bland karten om dom sitter väldigt tätt, man vinner i kvalitet och fruktstorlek om de har plats att utvecklas ordentligt. Du kan mäta med fingerbredden: två fingrar mellan plommonen och tre mellan äpple och päron är en bra måttstock.

 • Tänk på att njuta av dina blommor även i vas! Luktärter ger mycket mer blommor om man plockar flitigt, man skall inte låta dem gå i frö! Många sommarblommor och perenner gör dem väl sällskap och det stimulerar växterna att blomma ännu mera när man plockar en och annan bukett av dem.

 • Gå runt i olika trädgårdar nu och kolla på allt som blommar. Notera sådant du tycker om för ev. senare inköp, om du inte hittar dessa växter i plantskolornas utförsäljning. Glöm dock inte bort att även notera vår- och höstblommande växter för att förlänga säsongen!

 • Är det mycket revor i jordgubbsplantorna? Du kan förnya eller göra ett större land m h a dessa revor. Annars bör revorna ändå avlägsnas, de tar kraft från moderplantan. Gödsla i jordgubbslandet efter skörden!

 • Tomatplantorna kanske behöver toppas nu? Du vill väl ha solmogna tomater nu och inte ett 2-meters "tomatträd"? Toppar du inte, hinner den kanske inte utveckla mogna tomater då kraften går åt för att växa.

 • Kolla så inte liljebaggar och deras glupska larver kaläter dina liljor! Lättast att plocka dem är tidigt på morgonen då de inte är så kvicka av sig efter nattens svalka. Larverna befinner sig oftast under bladen så kolla där också efter dessa otrevliga "bajskorvar" som du tar bort med hushållspapper t.ex.

 • Kolla också så det inte sitter bladlöss och kalasar på dina rosor, fruktträd m.m. Om du sätter in åtgärder så fort du ser de första, så behöver inte angreppet bli så kraftigt. Krama sönder med fingrarna eller spruta med såpsprit vid lindriga angrepp, vid kraftigare finns det passande preparat att köpa i trädgårdsbutiker.

 • Du har väl hängt upp blänkande, rasslande skrämselsaker i bärbuskarna, så att fåglarna inte äter upp alla dina bär? Komplettera ev. med bärnät.

 • Kolla höstfloxen så den inte drabbas av mjöldagg, som är särskilt vanligt om sommaren är varm. Skall du plantera nya så välj de nya, motståndskraftiga sorterna. Vattna dem ofta och ordentligt så de inte lider av torka och pröva på att spruta med bakpulverlösning: 10 g bakpulver i 1 liter vatten, 1 msk såpa som bindemedel.

 • Många perenner och tvååriga växter kan sås ute i slutet på juli/början av augusti. Dit hör t.ex lupin, praktrölleka, lavendel och tvååringarna mariaklocka, penséer och borstnejlikor, som får extra tidig start nästa år om de hinner bilda en rejäl bladrosett nu innan kylan kommer. Fröfirmorna har ofta dessa sorters frön ute i handeln nu.

 • Nu kan du också så nya omgångar av många av de asiatiska grönsakerna, t.ex. pak choi, kyona och salladssenap. De blir nämligen bättre nu och går inte så lätt i blom som om man sår på våren. Många klarar dessutom några minusgrader, så de kan stå kvar länge och få bilda några fröbaljor, som man kan ta eget frö av. Om du sår även rädisor, låt dem sedan gå i frö, för fröbaljorna kan man äta upp!

* Om du sår gröngödslingsväxter efterhand som du skördar grönsaker, hindrar de mycket ogräs från att växa och ger näring till jorden när de sedan myllas ner.

 • Har du tänkt att sticklingsföröka dina buskar, så kan du göra ett försök nu när du kan skära halvförvedade sommarsticklingar av buskarna. Ta en stickling som är mjuk upptill men förvedad nertill. Stick i en bänk eller på friland i starkt sandblandad jord och skydda sticklingarna med fiberduk.

 • Avläggare kan du också pröva att göra nu: ta en halvförvedad gren, skrapa av lite av barken från den delen som hamnar under jorden, böj grenen och tryck ner den i en underliggande sandblandad jordbädd och förankra den väl. Den rotar sig under hösten och kan skäras los nästa vår om allt går bra.

 • Du glömmer väl inte lufta växthuset ordentligt nu när det är som varmast? Vattna och duscha växterna och försök att få en groda flytta in där, så tar den hand om sniglarna! Annars får man ordna med snigelfällor. Plocka bort vissna blad och växter som är angripna av sjukdomar så de inte sprids vidare.

 • Den underbara tiden med egen skörd är också framme. Du har väl redan frossat på jordgubbar och färskpotatis, men även vinbär, hallon och kryddor är skördemogna nu, och det finns en del att skörda i kökslandet. Så passa på att safta, sylta och lägga in nu. Torka små härliga kryddbuketter att ta fram på vintern. En del av kryddor passar bättre att frysas, t.ex. dill och persilja.

 • Ät upp det som ev. finns kvar från förra årets skörd i frysen och i skafferiet, det behövs plats för den nya skörden nu.

 • Du har väl kupat potatisen och morötterna så de inte blir grönfärgade?

 • Om du har möjlighet så kan du lämna kvar en "ogräshörna" till fjärilarna på något undanskymt ställe, eller så kan du plantera speciella fjärilsväxter. Om det mer i min artikel Vingar över trädgården

  En skönt blommande sommar önskar jag er alla!


  En blomgalnings hemkomst.


  Rosa gallica 'Rosa mundi'


  Om dina rosenblad ser ut så här...


  ...då sitter det en sådan här larv inuti och kalasar! Ta bort bladen och larven och bränn dem!


  Mariaklocka, tvåårig växt som ska sås nu.


  Snaggad Viol kommer igen.


  Städa bort utblommade blomklasar...


  ...från Rododendron.


  Vattna


  Pelleterat hönsgödsel.


  Gallra bland karten.


  Luktärter ger mycket mer blommor om man plockar flitigt.


  Välrotade Smultronrevor.


  Liljebaggens inkapslade larver.


  Bladluskoloni


  Fågelskrämma


  Så Rädisor


  Klematisavläggare under sandig jord hålls på plats med en grenklyka. En sten skulle också fungera bra.


  Sylta och safta.


  Plantera fjärilsväxter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB