Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i februari

Det kan redan skönjas - ljuset som återvänder! Dagarna börjar bli längre och de soliga dagarna blir fler.

Men denna vinter har återigen varit besynnerlig - här hos oss har vi knappast sett snö annat än som hastigast. Just nu när jag skriver detta är det flera plusgrader, blåsippor och livslevande sniglar har rapporterats och många pipor tittar redan upp från jorden. Vi får verkligen hoppas att det inte blir jättekallt sedan, för då kan det bli vinterskador!

I fall att kylan ändå kommer, kan man i görligaste mån försöka täcka över växterna med torra löv och granruskor. Buskar och klematis kan man försöka skydda med vinterväv så gott det går om de redan har börjat svälla på knopparna.

 • Men glöm inte bort våra vänner småfåglarna. För dem finns inte mycket att äta i naturen så här års, även om det kan finnas något litet när marken är bar. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd nu, för frukt och bär är uppätna i naturen för länge sedan.

  Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen - han kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare på våren! En lämplig fröblandning för många av småfåglarna är den s.k. Polarblandningen, då den är utan havre. Havre äter i första hand bara domherrarna, de andra bara sprätter omkring med den. För de insektsätande sångfåglarna som valt att stanna i vinter finns en ny blandning som heter Sångfågelblandning (från Wildlife Garden) och den innehåller småfrön och torkade mygglarver.

 • Nu kan du börja med drivkvistarna! Ta in några kvistar från forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk, blåbär och vide m.fl. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äpple och päron, det kan bli förtjusande blommor redan nu! Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.

 • Kanske har du planterat en trollhassel, Hamamelis intermedia, som finns flera vackra namnsorter, och ett hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn' i din trädgård?

  I din varmaste hörna kan du även pröva vinterjasmin, Jasminum nudicaule, gärna mot en varm husvägg. När det är dags att plantera på våren eller på hösten, ser dessa buskar inte mycket ut för världen, men så här års kommer de att glädja dig genom att blomma "mitt i vintern"! Så har du dem inte redan, titta efter dem på våren när plantskolorna åter öppnar!

 • De första vårlökarna, som vintergäck och snödroppar, kan också börja blomma på varma platser i din trädgård! Även julrosorna kan vara i gång med att blomma redan. Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården! Gå gärna en runda varje dag.

 • Det är hög tid att kolla frökatalogerna - nyheterna brukar ta slut först! Börja med de första förkultiveringssådderna nu. T.ex. verbena, fröpelargon, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka och varför inte palmer och en kaktusblandning, alla kan sås nu!

 • Så även grönsakerna chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar, rosmarin och några till. Dessa behöver en ordentligt startsträcka för att hinna med!

 • Om du ser några nya, spännande sorters chilifrukter i affärens grönsaksdisk, kan du kanske köpa några, äta upp fruktköttet (ta det försiktigt!) och spara fröna. Dem kan man sedan så i såjord i en kruka och få egna plantor och kanske nya frukter.

 • Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar komma in i affärerna, först till kvarn... Dessutom mår de inte bra av att ligga för länge i varma affärslokaler. I slutet av månaden kan du redan sätta Agapanthus, klänglilja, kanna och knölbegonior i krukor för drivning.

 • För barn kan det vara roligt att ha ett eget ansvar för gräset till familjens katter. Man kan så kattgräs, som egentligen är vete, för den härliga grönskans skull även om man inte har katt. Man kan blanda in lite rajgräsfrön också så att gräset växer tätare och bildar en mer varierande gräskruka.

  Även smörgåskrasse brukar barn gilla att så. Den kan man så på fuktat hushållspapper på en tallrik. Glöm bara inte att vattna ofta, det torkar fort! Och så ät upp den på en smörgås och så en ny omgång igen och igen...

  En annan kul sak att göra är att plantera lök: både vitlök och vanlig matlök ger snabbt en grönskande kruka i köksfönstret. Där kan man klippa några strån då och då till salladen.

  Har du ätit några exotiska frukter? Spara då kärnan och sätt den, det kan komma upp en trevlig överraskning! Citrusfrukter brukar vara pålitliga kort och kommer upp tämligen fort.

  Både gräset, kärnorna och löken planterar man i en skål eller kruka med lite sandblandad blomjord, håller det fuktigt, ljust och varmt. För gräset är det effektivt att trä en plastpåse över krukan tills det har grott.

 • Snickra ev. en lysrörshylla eller några extra fönsterbrädor med lysrörsarmatur över för alla dessa tidiga frösådder och sticklingar så att de inte drar i höjden och blir klena och gängliga p g a ljusbrist.

Lökar
Höstlökar
Handla nu

* När den starka vårsolen tittar fram, märker man att rumsväxterna behöver omsorg. Torka av rumsväxternas blad med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten i badkaret. När de blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre. Från slutet av månaden kan du även börja byta jord och ge större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten. Komplettera gärna de gröna krukväxterna med några blommande färgklickar, det behövs så här års! I blomsteraffärerna finns redan många blommande växter att välja på.

 • Se också över gnagskydden på dina begärliga träd och buskar. Harar och råddjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna. Skulle vi få snö så trampa också till den hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.

 • Kolla pelargonerna, fuchsiorna och andra vintersovare i din förvaring. Behövs det en skvätt vatten, kanske? När de börjar visa tecken på att vilja vakna, är det dags att ta in dem i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter ytterligare några veckor.

 • Titta även till de andra växterna och knölarna i övervintringsväxthuset eller i -boden. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss och spinn? Eller börjar de rentav mögla?

 • Många affärer har sticklingar av ovanligare rumsväxter till salu så här års. Man har också jippon på fuchsia- och pelargonsticklingar. Passa på och skaffa några nya favoriter billigt! Även dina egna krukväxter kan man börja ta sticklingar av i slutet på månaden.

 • Nu har du tid att planera och skissa dina kommande blomsterrabatter. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera! Skall du ta professionell hjälp så beställ tid hos trädgårdsdesignern eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.

 • Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Den klipps ovanpå och på sidorna en gång om året på vårvintern. Lämna kvar ett par cm av förra säsongens nytillväxt, det ska alltid vara grönt innanför snittet. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas nu och fram till slutet på mars.

  Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden, sidor kan man däremot trimma.

 • Vill du ta bort ett träd eller en buske av den typen som skjuter rotskott så är det dags att ringbarka det nu innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.

 • Februarisolen kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar. De kan luras att tro att det är vår. Skydda dem med solskyddsväv eller granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.

  Lägg på skydd på vintergröna växter som står i full vårsol. Annars kan de lätt få missprydande "solbränna" när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv att köpa i plantbutikerna men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på lätta grankvistar eller säckväv. Ankra ordentligt så det inte blåser bort.

 • Har du varit förutseende och satt några smålökar för drivning i boden kan du ta fram dem så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint, scilla m.fl. brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års. Gör en glad vårkruka till lyst, den kan stå ute på altanen eller trappan under dagar om det är plusgrader, annars är den lätt att lyfta in i boden igen om frostnatten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan kan du plantera dem i trädgården senare på våren.

 • Gläd dina nära och kära på Alla Hjärtans Dag! Med en glad kruka med vårlökar, en röd ros till din själs älskade eller varför inte en lysande mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen!

Helleborus orientalis ssp abchasicus
Helleborus orientalis ssp abchasicus
Två sorter av Iris reticulata, våriris, i kruka
Två sorter av Iris reticulata, våriris, i kruka Snödroppar i februari!
Snödroppar i februari!
Björktrast
Björktrast Hamamelis x intermedia 'Diane'
Hamamelis x intermedia'Diane'

Magnoliaknopparna väntar på våren
Magnoliaknopparna väntar på våren

Fruktbord
Fruktbord

Citron
Citron

Kaktusfikon, physalis, mango...alla innehåller de frö att så
Kaktusfikon, physalis, mango...alla innehåller de frö att så

Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel för förkultivering.
Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel för förkultivering.

Enklaste möjliga extrahylla för sticklingar.
Enklaste möjliga extrahylla för sticklingar.

Chili, paprika m.m.
Chili, paprika m.m.

En hel korg hälsa!
En hel korg hälsa!

Valentinbukett
Valentinbukett

Tulpaner till väninnan
Tulpaner till väninnan

Valentinäpple
Valentinäpple

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB