Vuxenpraktik trädgård

Pia

Hej

Jag är en mycket trädgårdsintresserad och i mina och mina vänners ögon även rätt så kunnig i ämnet. Jag arbetar i det dagliga livet med allehanda lantbruksdjur som avbytare och trivs mycket bra med det. Men eftersom mitt hjärta även slår mycket för trädgårdsnäringen så undrar jag om ni har någon vetskap om det finns något intresse för företag att ta emot vuxenpraktikanter utan trädgårdsmästarutbildning?

/Pia

Odla Svarar: 

Hej Pia

Roligt att du delar min passion för trädgård. Du vet kanske att trädgårdsmästare kan vem som helst kalla sig – även utan någon som helst utbildning. Det är ingen namnskyddad titel såsom till exempel Landskapsingenjör är.

Varför inte höra runt lite i din omgivning om du kan få någon timanställning till att börja med. På så sätt kan du känna om det är rätt även för dig. Jag vet inte vad du gillar men i alla gardencenter verkar de behöva folk som är kunniga inom trädgårdsnäringen. Om du mer gillar trädgårdsskötsel kanske en firma med inriktning på skötsel av grönytor kan vara något för just dig. Hör även med arbetsförmedlingen om de kan hjälpa dig på något sätt.

Om du tänker utbilda dig inom trädgård vill jag råda dig att undersöka om det verkligen finns något behov där du bor så du inte bara drar på dig studielån. I södra Sverige är nog behovet mättat för ganska länge sen, tyvärr. Jag önskar dig all lycka, Pia. Go for it!

Med vänlig hälsning Karin