Vit tidigblommande roenbuske med bollformade blommor

Britt-Lis Sigurdsson

Har en flera buska av en - som jag tror gammaldags - rosenbuske. De är ca 1,5 m höga. De blommar fantastisk tidigt på säsongen med små bolliknande blommor. Problemet är att ca halvmetern ovan mark är det endast bara mörkgrå smala stammar. Den grenar sig i tunna skira kvistar högre upp, där det gröna börjar. Har gjort försök med flera av buskarna - som alla står solitärt - att klippa ner stammarna, för att få dem att grena sig längre ner - men det blir ingen förgrening - bara en död pinne kvar! Fråga: Varför lyckas jag inte? Går det inte med denna sorten? När skall det göras - har försökt både tidigt efter blomning och senare. Är så rädd om mina buskar - men vill ha dem något annorlunda! Vet du möjligen vad det kan vara för ros jag har? Fick dem första gången av en gammal elev som avslutningsgåva på 70-talet! Tack på förhand! Bitte

Odla Svarar: 

Det låter som Rosa spinossima 'Plena', d v s Finlands vita ros. Se här: Finlands vita ros

Den borde gå bra att klippa ner och då bör den komma igen med rotskott från marken. Har du bra jord och ser till att den inte torkar ut? Gödslar på våren med naturgödsel?

Pröva att klippa ändå ner några av de äldsta grenarna och se om det kommer rotskott då. Ta inte allt på en gång utan några per år.

Sylvia