Vintergrön häck och tre träd norr om mur

Skåning

Hej!
Grannens mur vätter med norrsidan mot oss cirka 10 meter. Börjar bli ful av alger och dessutom vill vi ha högre insynsskydd där nu pga annan bebyggelse längre bort. Vad sätter man för något vintergrönt på lerig, något fuktig jord på denna plats? Har funderat på thuja som jag egentligen inte tycker passar till vårt moderna hus. Liguster, vintergrön, har vi på annat ställe men den ser ändå rätt kal ut på vintern. Annat tips? Zon 1 men ganska blåsigt. Framför häcken vill vi sedan sätta ett par tre träd med rejäla bollformade eller på annat sätt grafiska kronor för att skymma den högre bebyggelsen som är på gång? Vad rekommenderar du på läget och jorden ovan beskrivet? Cirka maxhöjd 8 meter. Funderat på rönn Dodong, bollpil, oxel? Annat? På förhand tack.

Odla Svarar: 

Hej,
eftersom det är norrsida så fungerar inte thuja så bra. De vill ha mer sol än så. Jag hade satt idegran, den klarar de förhållandena. Om man tycker det är för dyrt kan man sätta vanlig gran och klippa den smal från början. Du kan även sätta Bokhäck, den är inte grön på vintern men bladen är kvar som insynsskydd endå. Bok gillar både lera och klarar skugga mycket bra. Avenbok vill stå soligare så den vanliga boken ska det vara :)

Alla träd du föreslog vill stå i full sol så jag tror inte de kommer att bli så fina i norrläge. De man kan plantera är Klotlönn som klarar skuggan bra. Man får bara jordförbättra lite då allt för tung lerjord inte är det bästa för lönnen. Men det går! :)
//Anna Theorin