Vinterförvaring balkong

Nicolina

Hej

Köpte tidigare i somras två hallonplantor och en vinterhärdig bananplanta genom er, de har nu fått frodas hela sommaren på vår inglasade balkong i härlig värme och har vuxit på rätt bra, speciellt bananplantan som nu är minst en meter hög. Har även en söt liten växt som jag inte kan namnet på, men den får massor av små rosa blommor liknande hjärtan som hänger i rader, tror att det är en rätt vanlig växt. Denna fick jag som ett litet skott av grannen och den har nu tagit sig bra.

Alla dessa växter är planterade i kruka och ska nu i augusti följa med mig till mitt nya boende och en balkong. Klarar de att flytta från värmen i inglasningen till en "kall" balkong utomhus? Hur övervintrar jag dessa växter på bästa sätt? Tanken är att de ska få frodas hos mig på balkongen nästa sommar.

Kan de övervintra inomhus på något bra sätt i sina krukor på balkongen, eller ska jag gräva ner dem med kruka och allt i trädgårdslandet hos mamma och pappa och plocka upp dem i april nästa år? Är ju mest rädd om min stora bananplanta. Bor i Stockholm så vintrarna här är ju lite hur som helst minst sagt.

Tack!

/Nicolina

Odla Svarar: 

Hej

Hallonplantan kan klara det bra, men du får isolera krukan inför vintern så att rötterna inte genomfryser. Sök och läs flera artiklar om vinterförvaring här på Odla. Men ett bättre alternativ är att gräva ner dem i trädgårdslandet eller kanske i komposthögen.

Den så kallade "vinterhärdiga" bananen kräver mer värme än vad en icke inglasad balkong kan ge, så den bör du ta in och ha ljust och svalt över vintern. Duscha ofta med blomsprutan så att inte bladen torkar ut.

Den rosa blomman har jag svårt att identifiera utan bild. Ställ gärna en ny fråga om den och bifoga bild.

Med vänlig hälsning Sylvia