Vinterförvaring av växter

Anne-Marie

Hej!

Förra året köpte jag bland annat Klockmalva, rosa Abutilon hybridum och Myrtenjungfrulin Polygala myrtifolia.

Under förra vintern hade jag dem samplanterade i en stor kruka som jag hade stående i ett uteglasrum, vilket håller cirka 10-12 grader varmt. Nu behöver de omplanteras i varsin stor kruka.

Jag funderar på att ta den ena av de två växterna till vårt landställe. Landstället står ouppvärmt på vintern. Vi är där kanske med två, tre månaders mellanrum under vinterhalvåret. Mina pelargoner klarar sig utmärkt där under dessa förhållanden. Men skulle jag kunna ta ut någon av de två blommorna och få den att överleva under vinterhalvåret under dessa betingelser? Huset är ett gammalt 1700-tals timmerhus, så det blir inte minusgrader. Vilken av de två skulle kunna klara sig bäst? Ska jag i sådant fall vattna ordentligt eller kanske bara lite grann, när vi är där? Ska den stå i ett fönster eller en bit in i rummet? Rummet har fönster från två väderstreck (söder och öster), så det är ljust även om den inte står i fönstret. Sommartid står krukväxterna utomhus och lapar sol.

Med vänlig hälsning Anne-Marie

Odla Svarar: 

Om pelargonerna klarar sig bra där så bör också andra vintersovare klara sig. Men nu är klockmalvan mest tacksam att ha i uterummet hemma, den "sover" ju egentligen inte utan är grön så länge det inte blir för kallt och den får vatten. Så om du inte kan ha båda där så pröva med jungfrulinet på landstället, men jag har dock inte prövat sådan förvaring själv. Vattna när ni är där.