vinterförvaring av chili och ljus färg på bladen

mia

Hej, jag plockade in mina chilis från balkongen för någon dag sedan (jag bor i Tyskland och vi har ännu inte haft någon frostnatt), och undrar hur jag ska ta hand om dem över vintern? Ska jag klippa ner dem nu eller till våren? Vidare lade jag märke till att de nya bladen som slagit ut ser ut som om inte allt står rätt till. Nerverna är normalt gröna, men däremellan är färgen ljusgrön. Tillsammans bildar det någon slags rutnät, och jag undrar vad som orsakar detta? Jag skickar med en bild som visar vad jag försöker säga. Vänligen

Odla Svarar: 

Hej,

om du ska vinterförvara chili så behöver du använda dig av extra belysning under hösten/vintern. Låt lamporna vara igång ca 8-10 timmar per dygn. Om du har flera plantor kan du klippa ner dem för att enklare få plats med dem men du kan också klippa in dem på våren om du hellre vill det. Ställ plantorna något svalare än vanlig rumstemperatur och vattna inte för mycket under hösten/vintern. Ge ingen gödning under höst och vintern. På våren så klipper du in dem (om du inte redan gjorde det i höstas) och planterar om i ny gödslad jord. Börja vattna mer och mer.

Jag kan inte se så bra på bilden men oftast får bladen en ljusare färg om de har fått mindre ljus eller har fått för lite näring. Med take på att du precis har tagit in dem så gör det ingenting. Men tänk på det tills nästa år att de vill ha näring hela säsongen. Jag hade inte varit orolig utan det är nog en reaktion på att det är mörkare och mindre näring.

// Anna Theorin