Vinranka

Emma Clark

Hej Sylvia, Vi har en säkert 30 år gammal vinranka som växer i vårt uterum. Den vattnas aldrig och växer frodigt och ger goda och många bär. För några veckor sedan byggde vi ett trädäck utanför vårt uterum och när vi gjorde förarbetet inför detta var vi tvungna att gräva ganska mycket. Vid utgrävningen vet vi att minst två stora rötter från vinrankan kapades och jag antar att många mindre rötter blev skadade. Sedan dess har vinrankan sett ledsen ut (skott hade hunnit komma och blomknoppar hade bildats) och den har inte växt nämnvärt. Nu har löven börjat bli gula och jag antar att de kommer att falla.

Sedan utgrävningen har vi vattnat vinrankan rikligt och tom vattnat under trädäcket då vi antar att det är där de flesta rötterna finns. Inget verkar dock hjälpa. Vi vill ha kvar vår fina vinranka och undrar vad du har för tips. Ska vi fortsätta vattna? Ska vi klippa ner den så näringen kan koncentreras till ett litet antal stammar? Vad föreslår du?

Hälsningar Emma

Odla Svarar: 

Hej! Det var inte så roligt att höra, den stackars rankan kan ha blivit illa medfaren när ni grävde. Dessutom under en tid som den blöder om man klipper i den, vin ska ju inte röras under våren och försommaren, utan den klipps på hösten fram till jul. Så jag tror att rötterna blöder när de har blivit kapade, så det är ju inte så konstigt om den inte kan ersätta det vattnet och den näring den förlorar genom blödning. Tyvärr kan man inte klippa den nu, det skulle bli ännu värre blödning även från grenarna.

Så det enda ni kan göra nu är bara att hoppas att den ändå orkar repa sig...

Med vänliga hälsningar Sylvia