vindruva Einset korspollinerare för bättre skörd

sara

Hej, Jag köpte en Einset druva av Odla.nu, och där stod det att den är självfertil. Sedan läste jag dock på er andra sida om druvor att de ger bättre skörd om de odlas med annan druva så det blir korspollinering. Gäller detta även för Einset? Om så, vilka andra sorter är lämpliga korspollinerare om man bor i zon 2 och vill ha frisk, tålig och god sort? Planeras för skyddat österläge.

Jag funderar även på övervintingen - än så länge står den i kruka, då den var väldigt liten när den kom, och sist jag köpte druva på Odla så dog den när jag planterade ut den, så jag tänkte den skulle växa till sig skyddat. Och jag läste att de ska planteras ut på våren för att klara vintern. Så, hur ska jag nu bäst övervintra dem? Jag har ett källarutrymme med ca 10 grader, men ganska mörkt, men jag tänkte att de är väl lövfällande, så om jag ställer in dem där och vattnar sparsamt borde det väl gå bra? Tack sara

Odla Svarar: 

Att vindruvor och även andra bärväxter ger bättre skörd om de kan korspollineras av en annan sort är välkänd. De självfertila sorterna ger skörd även själva men det blir bättre med en kompis.

Då 'Einset' är en labruska-druva (staketdruva) så kan du skaffa en annan staketdruva. 'Zilga' är mörkblå och smakar åt blåbärshållet. Min personliga favorit är 'Sukribe' som smakar som muscatelldruvor om det har varit varmt och soligt när de mognar. 

Har du alltså möjlighet att förvara druvorna i kruka i källare så är det bra att låta dem växa till sig i kruka och plantera ut på våren.

Sylvia