Vi behöver hjälp med att hitta växter

Stina Andersson

Hej! Vi är tre tjejer från Nyströmska Skolan, Söderköping som är mitt uppe i ett gymnasiearbete. Vi hade tänkt odla växter för att skapa växtbaserade läkemedel. Planen är att odla kamomill, pepparmynta, ringblomma och lavendel i växthus. Vi har lite problem med att hitta dessa växter. Vet ni vet var vi kan vända oss? Har ni några tips? Har ni några rekommendationer om några andra växter med läkande egenskaper? Vi är väldigt tacksamma för svar. MVH

Odla Svarar: 

Dessa växter du nämner är lätta att fröså, dock är det inte bästa tiden för frösådder så här mitt i vintern. Men kan ni alltså odla i ett uppvärd växthus med ljus så kan det gå. Frö finns på olika håll, t.ex. hos oss. 

Färdiga plantor finns också att köpa men det är mer osäkert om det finns just nu mitt i vintern, de brukar säljas till våren men kan ju finnas rester hos någon ännu. När det gäller lavendel, pepparmynta och kamomill så kolla bland kryddörterna. Ringblomma är en sommarblomma och brukar finnas i folks rabatter. Pga den milda hösten så finns många av växterna ännu uppe o t o m blommar lite.  

När det gäller kamomill så är denna även vildväxande, du kanske hittar växter eller i alla fall frö ute? Det är ju en mild vinter.

Annars kanske du kan köpa en läkealoe, Aloe vera, hos någon blomsterhandlare, se bara till att få den äkta arten. 

Sylvia