Vem knipsar av bönorna?

Marianne Stenemo

Under hela sommaren har våra bönplantor blivit avknipsade ca. 15-20 cm ovan jord. Vi har sått nya plantor med flaskor över som skydd, men även om plantorna blivit 1 meter höga. knipsar någon av den på denna höjd, 15-20 cm. Det blir inga bönor alltså. Har försökt med fiberduk runt nedre delen av plantan, men vid blomning behöver pollinerare komma åt så då har jag tagit bort duken. Efter något dygn är bönplantan återigen max 20 cm och resten ligger på marken. Skulle vara mycket tacksam för att få veta vem som är förövaren. Vi har odlat bönor (höga) under 10 år med framgång men på ett annat koloniområde utan stugor. Med vänlig hälsning Marianne o Birger

Odla Svarar: 

Det finns flera möjliga marodörer:

Den kan vara larver av harkrank som kalasar på natten. Gör landet runt plantorna slätt och kolla på morgonen runt en avbiten planta om du ser ett nedgångshål. Gräv upp runt hålet med en pinne och se om du kan hitta en brungrå larv, 15-20 mm lång. 

En annan bov kan vara tvestjärtar, de är också nattaktiva och kalasar på det mesta i grönsaklandet. Gillra fällor och se om du hittar den skyldige!

Ytterligare bovkandidater kan vara större djur som sorkar och möss. 

Tja, det är svårt att rekommendera motåtgärder om man inte vet vem som varit där, så försök fånga den skyldige!

Sylvia