Vattning

Lars Johansson

Hej, Ofta när man läser om råd betr. vattning av trädgårdsväxter kan man få rådet " vattna sparsamt " . Detta är ett råd som jag anser obegripligt.

Vad menas med detta egentligen? Vore det inte bättre att ange rådet att t.ex. vattna en 1 L kruka med x DL 1 gång per vecka. Att vattna sparsam ger ingen information alls om hur mycket och hur ofta vattning skall ske.

Lars

Odla Svarar: 

Hej! Om det står sparsam vattning, så betyder det att växten inte gillar att stå i blöt jord. Inget vatten kvar på fatet, ytjorden bör ha torkat upp lite innan man vattnar igen.

Man vattnar ju inte exakt en gång per vecka eller dag, utan det beror helt på behovet. En varm, solig sommardag torkat ut krukorna eller rabatterna så att man ibland behöver vattna t o m två gånger per dag, medan under en regnig dag eller regnperiod behöver man inte alls vattna. Detta om växterna står ute.

Står växterna inne, är det också lite frågan om var och hur de står. Står de i en solgassig fönster, kan man behöva vattna varje dag, står de skuggigt, kanske en gång per vecka. Det beror också på växten i fråga, de är individer, precis som vi människor. Även krukstorleken spelar roll.

Så ens ögon och finger är nog de bästa mätinstrumenten. Känn efter om jordytan känns torr eller om växten verkar behöva vatten, d v s om den t.ex. hänger. Gör den det, så vattna. De som ska ha sparsam vattning kanske behöver bara en skvätt, medan de som vill ha rikligare vattning, kan behöva flera dl per liter jord.

Under vintern behövs vanligen ännu mindre vattenmängder än under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia