Värme till exotiska växter

Sanna

Hej

Jag försöker driva upp olika frukter som avokado, clementin, litchi, passionsfrukt mm. Jag har lyckats få litchin att börja växa, jättekul, speciellt med tanke på att jag är nybörjare när det kommer till odling.

Mina fönster är lite dragiga så jag tänker att det kanske egentligen är lite för kallt för att det ska växa. Finns det något knep man kan använda sig av för att det ska bli varmare för plantorna? Elementet är redan på högsta värmen. Jag funderar på om man kanske kan "bädda in" fönsterbrädan i tidningspapper eller dylikt så att det blir lite varmare runt krukorna?

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar Sanna

Odla Svarar: 

Hej

Det är kul att odla exotiska växter från de kärnor som man "spottar ut" när man äter frukter. Alla sorters kärnor ska man så klart pröva och ibland lyckas man!

Exotiska växter är värmekrävande och gillar inte drag, precis som du har konstaterat. Börja med att täta till fönstret med tätningslistor som limmas på, sådana säljs till exempel i byggvaruhus och på andra ställen som säljer hushållsartiklar.

Har du möjlighet att skaffa ett gammalt akvarium från någon loppis eller en liknande glaslåda som passar på fönsterbrädan? Det säljs också dekorativa, små drivhus av både glas och plast i trädgårdsbutiker. I ett sådant kan du sedan odla dina exotiska småplantor, kanske med ett lysrör eller en växtbelysning över.

Om det trots allt detta ändå känns kallt så säljs det också enkla värmemattor i trädgårdsbutiker, se min bild.

Med vänlig hälsning Sylvia